2016-05-19
自从早前txb 有个叫进击升龙道嘅节目就想去揾飞驒牛食,十二月有机会去东京,原来成个东京都系得一间餐厅有得食,时间问题又去唔成冇食到。返到香港留意到呢间餐厅得到日本认可卖飞驒牛,所以一直都起揾食清单入面。下昼起铜锣湾买完野,又谂起呢间餐厅,不过更吸引我嘅唔系和牛,系喜之次。喜之次系日本鱼王之一,貌似大眼鸡,鱼脂特别厚,通常系热食可以带出佢嘅鱼香,肉质细嫰。究竟呢间餐厅午餐喜之次定食系点呢,真系好有兴趣知。点餐时待应说没有汁煮喜之次,只有烧喜之次,照样点了。上菜时的卖相很好,定食有沙律,蒸蛋,味噌汤和白饭。个蒸蛋系好食嘅,嫰滑有汁。但系个烧鱼就太干身,条鱼本身唔够脂肪,变得唔够油香,肉都变得太紧,做得比较一般。见到其他食评试左汁煮喜之次都评价唔错,有时间我会再嚟试个汁煮嘅。如果有时大家点餐时只有烧鱼,我会建议叫过另一样野食。
烧喜之次