2022-04-15 2117 浏览
之前食过Pici爱上佢嘅Tiramisu,知道依间餐厅都系同一集团,而且lunch set非常抵食,趁放假过嚟试下。餐厅喺湾仔同中环都有分店,今次嚟左湾仔分店,地点其实都有少少唔就脚,同地铁站有段距离。不过可能因为疫情关系人流唔算好多。lunch set系个$118 嘅3-course meal包前菜、pizza同甜品,部分项目要额外加钱,我同朋友两个人就叫左几款share食。前菜叫左Salmon Salad同埋Porchetta Tonnata(Tuna Mayo),味道正常分量都颇多,不过无预料到个吞拿鱼系布满蛋黄酱,因为本身唔中意咁多酱,所以见到有啲吓亲,觉得太多太heavy。Pizza方面点左两款都系要额外加钱,Nauja依款加$10,系辣肉肠同番茄酱嘅配搭,味道正常不过食落觉得都几辣下。至于Carbonra就要加$15,不过因为系signature所以一早已经打算叫。佢嘅卖相吸引,配搭烟肉、鹌鹑蛋、芝士同番茄酱。而且只蛋仲系会流心!食嘅时候感觉到蛋汁喺口中爆发,邪恶度爆灯超正。觉得依款pizza真系几好食,如果嚟嘅话会推荐食依款。同埋依度pizza嘅饼底都唔错,厚薄适中而且带

同埋依度pizza嘅饼底都唔错,厚薄适中而且带有面粉香。最估唔到系lunch set嘅分量都咁多,切左4大块,食完真系已经超饱。觉得几个人一齐嚟叫几款唔同嘅pizza食会更好。

虽然食完主菜已经饱哂,但甜品永远都系重点。Tiramisu要额外加$10,一场嚟到无论如何都要叫!同平时Pici食嘅一样,大大杯分量十足,我好中意食中间𠮶层浸满咖啡嘅蛋糕。虽然食落系会有少少偏甜,但仍然无阻我对依个甜品嘅喜爱。
结论系依度嘅lunch set真系超级抵食,而且绝对会食到超饱,我觉得几啱一班朋友嚟聚餐食。

2022-03-28
午餐