2012-06-29
每天到午饭前就是最最最苦脑的时候,除了带了饭的同事外,大家应该都好有同感,公司附近虽然都算是多选择,但在分秒必争的1个小时内要行到那间店、吃完、及回程返到公司实在赶到有点晕 @_@ 好彩今天无须我操心就有同事提议吃透心凉的日本嘢!Let’s go!哦,原来系 Monster Sushi,都好呀,今日咁热食啲寿司呀、鱼生呀都好,我一看餐牌的第一页就即时决定叫鱼生饭定食,爽呀!同事则叫左个火炙吞拿鱼腩丼+乌冬定食,我重笑佢好似饿到冇食早餐咁㖞…哈哈哈!我个鱼生饭先到,重跟左沙津、小食、蒸疍、甜品同面豉汤,都唔少嘢㖞!鱼生饭睇落啲𩠌好似多过饭,重唔系比啲平价嘢㖞,有凡立贝、吞拿鱼、三文鱼、赤贝定马刀贝之类、甜虾、希灵鱼、海胆同我爱吃的玉子,总括两个字『新鲜』、『好味』、『足料』,当我食完个沙律同、小食后同事个餐送到,不其然地叫了一声『哗』这个是二人前吗?个火炙吞拿鱼腩丼同一锅乌冬系正常 size 的份量黎,绝对唔系少少碟头的,我的目光被那个火炙吞拿鱼腩饭吸引著,嘻嘻,当然就试了一大啖,很香的日式麻麻酱、葱粒同紫菜加埋个好有咬口的日本饭真系好好味,我见佢个乌冬成锅上出哂烟好似煲住咁,料方面有蟹
我个鱼生饭先到,重跟左沙津、小食、蒸疍、甜品同面豉汤,都唔少嘢㖞!鱼生饭睇落啲𩠌好似多过饭,重唔系比啲平价嘢㖞,有凡立贝、吞拿鱼、三文鱼、赤贝定马刀贝之类、甜虾、希灵鱼、海胆同我爱吃的玉子,总括两个字『新鲜』、『好味』、『足料』,当我食完个沙律同、小食后同事个餐送到,不其然地叫了一声『哗』这个是二人前吗?个火炙吞拿鱼腩丼同一锅乌冬系正常 size 的份量黎,绝对唔系少少碟头的,我的目光被那个火炙吞拿鱼腩饭吸引著,嘻嘻,当然就试了一大啖,很香的日式麻麻酱、葱粒同紫菜加埋个好有咬口的日本饭真系好好味,我见佢个乌冬成锅上出哂烟好似煲住咁,料方面有蟹柳、半熟疍、大葱、甜豆、野菌同埋一只虾天妇罗,但同事话个乌冬汤底带少少甜味就比女仔食啱啲……佢重话女同事真系可以两个人一齐share食呢个餐呀!最意想不到系重要平过我个鱼生饭定食10蚊㖞!?呢餐真系有啲觉得我哋响度食紧晚餐定食呀!
呢个午餐真系令我哋身心都好满足呀,由于吃得很饱的缘故,今天是以晨运的步速行返公司添