2016-03-16 1025 浏览
今天部门食饭, 来了这里饮茶, 因为唔想谂, 见到有一个套餐都好似好OK, 所以就叫左一个套餐啦. 这个的前菜系虾片及花生, 虾片都好脆口的, 同埋好少见有虾片做前菜, 花生都好香口, 好味.我们还点左其它的点心呀, 有雪山叉烧包, 卖相都吸引, 白雪雪咁的, 入面的叉烧都好够味, 又唔会好肥的. 仲有豆腐, 一条条好似金砖咁的, 外面炸到金黄色, 好香口, 入面的豆腐仍然保持好白又好滑身.叉烧, 卖相好吸引, 好多蜜糖的样子, 甜甜地好好味㖞, 叉烧唔算好肥, 入口即溶咁, 好容易咬开的, 烧得好靓同埋系用梅头的位置, 所以咁淋身, 又唔会好鞋的感觉.个套餐有个发财瑶柱海味羹, 都好足料的, 有冬菇丝, 瑶柱, 金菇丝等等, 味道适中, 唔会好浓及过咸. 份量都好足够的.点心拼盘, 虾饺, 烧卖, 卖相都好吸吊的, 虾饺够晒晶莹, 入面的虾都好大只, 又好爽口弹牙架. 好好味, 烧卖样子都好靓, 唔系肥猪肉咁的, 有蟹子, 冬菇, 虾肉的. 真的唔肥呀, 好爽口的虾肉. 冬菇的味道又好香, 淡淡的潮式蒸粉果. 好大只的粉果呀, 虽然个皮厚左少少, 卖相唔太讨好外, 但都好饱满的, 好
潮式蒸粉果. 好大只的粉果呀, 虽然个皮厚左少少, 卖相唔太讨好外, 但都好饱满的, 好多料系入面, 一啖咬落去就会漏晒D料出嚟, 好香韮菜味, 沙葛又够爽甜. 仲有花生, 肉碎.
碧绿象拔蚌鳯尾虾, 肉角配菜, 虾都好多只的, 又系好爽口, 够清甜, 象拔蚌都好味, 唔会腥的. 份量都十分之足够, 仲有红椒, 黄椒, 颜色够晒吸引.
杞子桂花糕, 初初仕应系唔知我们叫左个餐, 将D桂花糕, 春卷全部分开晒上, 后尾先补番俾我地, 桂花糕切到圆桶状, 都好靓, 入面有桂花, 杞子, 好够冻及好清甜的, 唔会好硬, 啱啱好.
崧子彩虹脆鱼扒, 这个鱼扒个汁好似好结身咁的, 鱼扒上面有些崧子及洋葱, 个汁都好甜, 鱼扒啖啖都系肉, 都好厚身的, 都OK, 不过我觉得个汁太甜及太结啦.
腊味糯米饭, 个饭卖相麻麻, 都足料的, 有好多花生, 葱花, 蛋丝. 仲有蜡肉粒, 但系唔系好入味, 同埋好实, 所以都食净好多.
鲜菌漏时蔬, 冬菇, 秀珍菇, 下面系白菜. 好似有点斋, 唔系好好味.
当红脆皮鸡, 这只鸡都好香口, 够晒金黄色的, 啖啖肉, 够晒滑. 个皮好香脆. 加埋豉油一齐食, 正.
好丰富的一餐
2016-02-02