2015-01-14 994 浏览
相信住观塘区嘅朋友绝对唔会唔知边度系「永兴豆浆王」,冇错,你唔一定知道佢舖名,但系你一定知道裕民坊麦记介乎中银咁上下,前佐丹劳红绿灯位斜对面呢间三更半夜仲卖紧豆浆油炸鬼豆腐花嘅街坊老舖。我自己咁多年嚟绝少帮衬,皆因我饮过更加出色嘅豆浆。今次陪女朋友路经,佢想买支新鲜热豆浆盛惠细支装十四两银。我一直觉得佢哋嘅豆浆份比例太重,显得豆味唔够,因此我自己已经多年无帮衬。饮过咁多间舖头,我推介尖沙咀厚福街入面行到笃果间上海菜,唔好信我,买碗热嘅甜嘅比一比,信你自己条痢。如果要求唔高又冇选择而又想食啲甜嘢的话,「永兴」依然算得上系靠得住唔会「喊面」嘅街坊小舖。
题外话/补充资料: 嗱同场加映最后张相呢一档好鬼油嘅炒粉面,认住七仔就会揾到呢位阿叔担住支烟新鲜滚热辣炒畀你食,极具市井街边风味,个人钟意粉面两沟,当年廿五两银,近排冇帮衬,唔知有冇加价呢?
2015-01-13
3 分钟 (外卖自取)
$14 (宵夜)