今日朋友话带我去半岛食下午茶 ⋯但约我去尖东,原来系半岛中心尖东虽说餐厅不少,但我自己大多数是去Happy hour饮嘢多 半岛中心真系十年不到一次,餐厅位于一楼,一上楼就看到两连铺的餐厅,唔知以为一般快餐店下午2点半分铺都几乎坐满了人,看来人气都不错;餐牌上的猫咪令我谂起喵喵怪 加上店内装饰都充满童真 简清环境令人心情放松;我地坐分铺,二人枱有四五张 四人桌有三张到 都坐满了所以话 有个钟意预早到达的朋友真系好重要我点咗好评的All day breakfast 同Latte; 朋友就点咗黑松露炒蛋牛角酥加Mocha全日早餐一上桌份量充实得被吓了一跳,应该2个人先吃得完吧蘑菇炒蛋甚滑唔油腻,而且仲保留到少少菇甜味;我最欣赏个扒茄,茄肉厚切多汁清甜,中和食完肉肠嘅肥腻感;烟肉唔怕干身,咬口甚不错;火腿同焗豆就中规中矩;薯饼炸到金黄色,香脆可口信唔个好油腻;司华力肠就真的好大条,但皮就韧咗啲,咬不开至于麦牛角酥,口感真的太健康,无般牛角酥嘅香脆,唔多欣赏;沙律菜真的好新鲜,无加任何酱汁,感觉自己是兔仔至于杯Latte,咖啡味好浓厚带甘苦,在我印象中比较少饮到Latte会咁浓度嘅咖啡而且偏甘

下午2点半分铺都几乎坐满了人,看来人气都不错;

我地坐分铺,二人枱有四五张 四人桌有三张到 都坐满了
所以话 有个钟意预早到达的朋友真系好重要

全日早餐一上桌份量充实得被吓了一跳,应该2个人先吃得完吧

全日早餐

蘑菇炒蛋甚滑唔油腻,而且仲保留到少少菇甜味;
我最欣赏个扒茄,茄肉厚切多汁清甜,中和食完肉肠嘅肥腻感

烟肉唔怕干身,咬口甚不错;火腿同焗豆就中规中矩;

薯饼炸到金黄色,香脆可口信唔个好油腻;
司华力肠就真的好大条,但皮就韧咗啲,咬不开

至于麦牛角酥,口感真的太健康,无般牛角酥嘅香脆,唔多欣赏;

沙律菜真的好新鲜,无加任何酱汁,感觉自己是兔仔

Latte

至于杯Latte,咖啡味好浓厚带甘苦,在我印象中比较少饮到Latte会咁浓度嘅咖啡而且偏甘苦,但越饮越喜欢

黑松灵炒蛋牛角酥
Mocha

至于朋友嘅牛角酥,黑松露炒蛋同样出色,蛋滑满口松露香加上脆皮牛角酥,甚是好吃;

Mocha同样地咖啡浓厚带少甘苦,幸好朱古力味重可以平衡到,下次再来可以转饮Mocha都不错

整体来说:环境舒服,食物质素不错,店员反应都快且算周到,回头指数

2017-07-06
全日早餐