2019-01-21 1960 浏览
Felix 一直系小妹wishlist 的top 5, 虽然知道呢到的食物水准只属一般,但就系钟意呢到环境靓,又有维港睇🤗,一直都好想黎。今晚就拣左黎呢到庆祝生日。事前已经通知左餐厅会带蛋糕黎,切饼费$50 pp +10% ,当日服务亦算不错:)我地点左6道菜的experience set dinner,每位$1288。一开始就先上面包,面包微暖,可以沾橄榄油、橄榄酱或鸡心豆酱。红色果个其实就系鸡心豆酱,味道带有少少酸味,味道都唔错。第一道菜头盘小食,有炸蓝芝士,脆饼配鱼味的dip ,蓝芝士的味道又几香几浓,个可以dip 用黎沾脆饼或面包。第二道的appetizer 系盐腌鸭肝片配有无花果开心果,鸭肝片切得好透薄,达到入口即溶的效果,不过卖相一般,而且无花果带点干,似系一早已经做起左。第三道系黄鳍吞拿鱼配意大利香草汁,西芹冻清汤同山椒,香汁汁系香嘅,不过败笔之处亦系食材似乎已经一早整好,鱼肉系比较干身,唔新鲜。第四道菜系波士顿龙虾配香浓海藻饭,白露笋,龙虾膏泡沫,呢个系最好食的一道菜,龙虾鲜美,整体味道唔错。第五道菜分别有分别有羊肩或多宝鱼,不过当日转左做monkfish ,个人唔太喜

第五道菜分别有分别有羊肩或多宝鱼,不过当日转左做monkfish ,个人唔太喜欢羊肩的味道,肉质唔够嫩滑,食落甜甜地应该系椰枣的味道,椰枣份量略为偏多,同羊并埋一齐食2样味浓的食材加埋一齐,好像有点怪怪的,令整道菜式有点弄巧反拙的感觉。

Monkfish 肉质弹牙,嫩滑,味道尚算不错,但未算出众。

甜品系朱古力薄荷杂锦,朱古力千层做得够薄够细致,朱古力味亦够醇,配上淡淡的薄荷sorbet,好清新。

最后petit four 有macaron ,朱古力,earl grey cookies 同菠萝汁。再加返杯cappuccino作完结。
总结呢到餐厅环境系靓嘅,气氛都唔错,唔系一D 好拘谨的餐厅,但如果想追求好好的food quality,呢到可能会有d 失望。
但系如果想体验下呢到甘靓的环境,建议可以6-8pm 黎食返个early dinner 亦都系唔错的选择呢~
庆祝纪念
生日