2023-02-22
圣诞节嘅时候去咗半岛酒店食下午茶。🎄酒店给人的感觉就是优雅高贵,每日都有人演奏,气氛好好。🎶🎺餐厅位于大堂,楼底高,空间开阳。每逢节日佢地嘅布置都好靓,我地去嘅时候适逢圣诞节,有好大嘅圣诞树! 圣诞下午茶有以下嘅食物:咸点三文鱼酱、三文鱼籽油封鸭及马铃薯挞、西班牙曼彻格芝士鸭肝及烟熏鳗鱼、红菜头片蓝龙虾、白蘑菇、牛奶面包经典青瓜三文治•紫菜面包甜点 黑森林蛋糕节日朱古力热情果蛋糕半岛名茶圣诞球姜味蜜糖蜡烛蛋糕圣诞曲奇节日朱古力Scones 每人两个提子味 scones 配clotted cream同士多啤梨果酱食物味道:味道方面,比较欣赏咸点。👍🏻用咗好多好新鲜嘅食材,例如龙虾、鸭肝、三文鱼籽,味道好香浓。甜点卖相好靓,但系唔知系咪圣诞节嘅关系,大部份甜点都系朱古力,略嫌比较单一 。整体嚟讲,都满意佢地嘅下午茶。虽然价钱偏贵,但酒店环境超靓! ❤️ 甜点虽然无太大惊喜,但感点做得唔错!
圣诞下午茶有以下嘅食物:
咸点
三文鱼酱、三文鱼籽
油封鸭及马铃薯挞、西班牙曼彻格芝士
鸭肝及烟熏鳗鱼、红菜头片
蓝龙虾、白蘑菇、牛奶面包
经典青瓜三文治•紫菜面包
甜点