2019-04-12
难得放假,就同朋友们来个英式下午茶~Afternoon Tea时间系2点到6点,我地1点半去到已经有20人左右等紧,大概1点50左右就安排客人入坐~一坐底就有杯welcome drink,有青柠汁,酸酸甜甜几醒胃。成日话去半岛叹咖啡,所以我地都拣左cappuccino,饮品都系可以添饮嘅。cappuccino嘅奶泡超级绵密,唔会一阵就唔见晒啲泡泡👍🏻侍应见我地饮晒都不断主动问我地要唔要添饮,服务态度好好!由于每人最低消费$350,所以我地每人叫左一位afternoon tea set。最低果层系scone,英式松饼系我嘅最爱😝入面有提子干,加埋士多啤梨果酱好好食。中间系咸点,主要都系三文治,烟三文鱼卷同一旧餐肉嘅点心。个人觉得烟三文鱼卷最好食。黄色嘅三文治中间有青瓜,食落几清新👍🏻反而餐肉点心就麻麻地,口感似食紧冻嘅香肠。最顶层系甜点,有朱古力慕丝蛋糕,红苺蛋糕,macaroons 同柠檬挞。朱古力慕丝蛋糕好好食,慕丝好滑,朱古力味够浓。macaroon似系开心果味,食落味道唔特出,都讲唔出系咩味😅柠檬挞个皮几脆,柠檬馅酸酸甜甜,细细件几好。最后都食唔晒要打包,下次黎可能会试埋其他野食
最后都食唔晒要打包,下次黎可能会试埋其他野食😋😋