呢间真系Bookmarked左好耐喇😍趁年尾又系时候奖励自己🥰见到佢地最近推出左table menu,以怀石料理作为套餐🍱感觉就好似去完一转温泉旅馆食晚餐,份量同样属于重磅级😝🍱钏のコース料理怀石料理套餐 HK$1680+10%/pp🌿靖鱼卷用左已调味嘅酸青瓜及海藻沙律伴碟,靖鱼卷中间加左茗荷,令菜式增添芳香尾韵,系一道令人难忘嘅开胃菜🌿螯虾他他首先最上层用左Cristal Caviar做点缀,螯虾就用左他他做法,入面加左青柠汁做调味,中层红色部分就用左水果蕃茄,而最底层就用左虾汤去做左个Panna Cotta嘅口感,食嘅时候可以一羹舀到落底,整体味道浓厚,加上甜酸口味,层次感非常丰富🌿刺身拼盘分别有鲜白子、池鱼及中拖罗!建议先食鲜白子,上面配有带点微辣嘅萝卜泥,底下则配上带有酸味嘅水云醋物,可搅拌后一齐食用,味道非常清爽!池鱼肉质爽滑,由于本身鱼味较浓,可配上姜一齐食用!而中拖罗油脂感重,味道较浓厚而且入口有溶化嘅感觉🌿毛蟹师傅将毛蟹蒸熟后将蟹肉拆左出黎,上面配左鲜甜嘅赤海胆,另一部分就系蟹脚,食落去啖啖肉,上面加左蟹膏做点缀,旁边配有莲芋,可将紫苏花拆出黎配上蟹肉一齐食用会更具香气
🍱钏のコース料理

刺身拼盘
刺身拼盘 - 鲜白子
刺身拼盘 - 池鱼
刺身拼盘 - 中拖罗
分别有鲜白子、池鱼及中拖罗!

🌿毛蟹
毛蟹
毛蟹

🌿八寸
八寸
「八寸」原本嘅功能系下酒,所以多数喺刺身之后先上菜,八寸料理多数以山珍搭配海味嘅形式,将代表季节嘅食材放成一盘,视觉效果非常豪华

▫️真丈
八寸 - 真丈
加了虾肉去制成,食落有d似薯蓉嘅感觉

▫️龙虾膏伴水云
八寸 - 龙虾膏伴水云
水云带有微酸,旁边嘅龙虾膏味道非常香浓,虽然外表mushy,但食落口感软滑得黎亦带点嚼劲,超有惊喜

▫️伊达卷
八寸 - 伊达卷
加入左日本新年おせち料理定番嘅伊达卷,味道咸甜适中,口感有d似海绵蛋糕

▫️虾卷
八寸 - 虾卷
熟虾肉内配有明太子,味道带点微辣

▫️烩牛小排
八寸 - 烩牛小排
口感软腍且牛肉味浓,配合水菜及萝卜泥一齐食用有助平衡肉味

🌿公鱼天妇罗配鬼ひも川乌冬
公鱼天妇罗配鬼ひも川乌冬 - 公鱼天妇罗
公鱼天妇罗配鬼ひも川乌冬 - 鬼ひも川乌冬
公鱼天妇罗入面用左山椒调味,另以鱼骨酱配上白布乌冬,味道极浓厚,带有一点像虾膏嘅咸味,白布乌冬非常挂汁

🌿野鸽清汤配鸽肉饺子
野鸽清汤配鸽肉饺子
野鸽清汤配鸽肉饺子 - 鸽肉饺子
野鸽清汤配鸽肉饺子 - 野鸽清汤
鸽髀用左饺子皮包住一齐炸香,可直接食用!另外鸽汤就先将鸽肉烧炸过,再加入洋葱、大蒜、甘笋、菇等蔬菜去调制,最后用蛋白鸡肉去做吊清,将汤内嘅杂质清除,两款菜式刚好平衡一下油腻感

🌿鹿儿岛A4牛小排
鹿儿岛A4牛小排
结合左日本传统朴叶烧与铁板烧嘅一个做法,肉质柔软又Juicy,可配合旁边嘅南瓜、洋葱、豆苗、Wasabi及蒜片一齐食用

🌿烩鲍鱼饭
烩鲍鱼饭
师傅先将鲍鱼precooked,再将鲍鱼肝拆出黎配合日本米一齐烹调,煮至Risotto般口感后再以柠檬汁、柠檬皮及麻油去调味,最后加上黑松露酱及已预煮嘅鲍鱼落去烩一下就完成!整个烩饭充满香气,口感非常creamy,虽然此刻已经撑肠拄腹,但为左唔好辜负师傅嘅心机,仍然趁热努力食!

🌿豆乳奶冻及黑芝麻朱古力
豆乳奶冻
黑芝麻朱古力
甜品真系好有惊喜!豆乳奶冻外脆内滑,豆乳味突出,外层系焗脆左嘅腐皮,内里包住豆乳奶冻,并加入黑糖及酱油调味,味道甜中带咸,底层配有胚芽,可混合后再食用!而黑芝麻朱古力亦非常有特色,充满黑芝麻香气,为整个晚餐划上完美句号!

套餐整体份量非常多,我地两个女仔真系食得有d吃力😂相信男士都一定会满腹而归!
2023-12-04
$1900 (晚餐)
鹿儿岛A4牛小排
豆乳奶冻