之前生日都book过半岛一次🎂点知无啦啦装修 被迫cancel左🥲今次终于嚟到食tea 好开心😚环境真系好靓 一边食野一边听住钢琴表演 真系几chill🎹.📌半岛传统下午茶 $448/1 $798/2.📌饼师精制法式杂饼最精致一定系意大利芝士饼🤩用朱古力整成咖啡杯🍫包住索晒咖啡嘅蛋白蛋糕同咖啡忌廉 咖啡味够晒浓☕️不过外层嘅朱古力有啲厚 夹埋一齐食口感唔太夹 同埋会有啲抢fo🤫卡萨塔乳酪芝士蛋糕系mousse嚟 几软滑 不过冇乜芝士味🤔反而个香橙味出啲🍊再加埋中间薄薄一层朱古力蛋糕 好有食紧香橙朱古力嘅感觉🤣意大利云呢拿红莓奶冻都系好软滑mousse嘅口感 酸酸甜甜几fresh✨圣若瑟泡芙面头同内馅都系吉士忌廉 普通正常味道😛但系可能摆耐左 个泡芙皮完全唔脆好淋🥺最特别应该系个酒酿车厘子 酒味真系超级浓🍒 .📌精选多款手指三文治咸点最钟意系青牛油软包汉堡🍔包身有烘过 牛油味几出 仲有啲蒜味 几香口🧄🧈中间夹住爽口嘅海虾 同雅枝竹+柠檬酱🍋几好食😍香酥焗挞个皮牛油味几重 不过可能摆耐左 所以有啲淋 令到有啲油腻感🤔但系内馅唔错 吞拿鱼沙律再捞左意式烩茄子同甜椒 几开胃🍆🫑传统青瓜三文冶就
📌半岛传统下午茶 $448/1 $798/2

📌饼师精制法式杂饼

📌精选多款手指三文治

传统青瓜三文冶就系普通用左青瓜加沙律酱🥒不过食tea好漏嘅时候都几清新😋

意式香草包上面块巴马火腿都几大块 唔会好干身 又唔太咸 我几钟意❤️中间系意大利软芝士捞蘑菇碎 再加罗勒酱😆系最浓味嘅一款 建议先食🌿

📌松饼
原本四个都系提子干🍇不过require转左两个做原味😝见啲人话麻麻地 我反而觉得好食㖞‼️原本系烘到外面微脆 入面唔会太干身松散🤤虽然牛油味唔太浓 但系冇乜面粉味 甜甜地 食落唔太漏🧈加左提子干 口感同味道仲更加丰富🥳clotted cream奶味超浓 质地轻盈唔太漏🥛士多啤梨果酱有好多果肉 酸酸甜甜🍓两款配埋scone食一流🙌🏻

📌半岛精选名茶
异国香料茶入面有云喱拿, 焦糖, 丁香, 肉桂, 橙花花瓣 出面真系好少见👀闻落几香肉桂味🧡另外配埋杯鲜奶 可以当奶茶饮🧋

蜜桃生姜乌龙茶 淡淡嘅蜜桃果香 后劲系姜嘅辛辣味🍑冬天饮啱晒 暖笠笠🔥

📌炸猪肉橄榄
估唔到个前菜几有惊喜😦炸皮薄脆 入面酿滑猪肉碎同橄榄粒🐷🫒再加埋少少蛋黄酱 唔错👍🏻

📌开心果朱古力
最后仲有两粒软心朱古力🍫中间嘅开心果酱好浓味 唔会好甜几软滑 钟意食开心果会好钟意💚