2018-09-09
今晚有个auntie请食半席全包宴,本来仲冇咩期望、因为觉得呢啲酒席野食到好麻木🤣不过一想到去成间酒楼咁大间都差唔多错门人,全部都系大枱,应该水准都有咁上下嘅。呢个半只先上咗个XO酱炒猪肉同螺肉,都几惹味。大虾伊面就系配上汤汁,份量唔算好多,叫做不过不失。炸蚝饼同埋半只烧乳猪比较有惊喜,蚝饼虽然唔算好多蚝,但每一只都好大只,同埋炸得好香脆。乳猪就烧到好松脆,最有质量!之后嚟咗条蒸石斑,以本席你计佢焦比返成条鱼都好抵食,条鱼都足跟半至两斤!唯一可惜就系蒸得有少少老,鱼肉有少少鞋,但都尚可接受。炆鹅掌嘅份量就好多,都系好基本咁配返冬菇同埋生菜。呢本席仲有个烧翅,严格来讲似个羮多啲🤣食咗碗半都唔觉得有翅入口⋯不过以地区酒楼黎讲,呢本席又真系好抵食,就算周末晚饭半席都系1500有找,仲要全包宴有埋嘢饮,有一支啤酒同一搾橙汁。食到最尾仲有果盆同埋一笼蒸寿包,又食又拎叫做好抵食!