2023-05-18 40 浏览
尖沙咀厚福街出名多食店, 系厚福街8 号开咗间新派家点心小菜馆, 主打新派创新手工点心, 虽然价钱可媲美高档酒楼, 全部点心都系师傅人手去整, 重要打破传统, 款款点心都可打卡, 绝对可吸引年青一辈。餐厅装修设计优雅, 浅蓝色枱櫈配木系装修, 天花有多盏大圆灯, 感觉新潮; 落地玻璃窗, 环境舒服。落单用QR code, 超方便。我见佢午市套餐都好精致, 有蒸饭+老火炖汤+新鲜蔬菜再加两件靓点心, 都系$88/位, 好啱附近返工嚟食; 又下午茶, 有8选4件嘅点心, 都系$48/位, 而家新张期间仲有9折免加一呀! 正呀! 今晚庆祝母亲节就拣呢度食下饭同点心。彩虹虾饺 - $68用咗一个古色古香嘅蒸笼上枱, 打开笼盖, 系热晶凝通透得嚟颜色超靓嘅大大只虾饺, 因虾饺皮用橙、绿、白包住鲜味, 爽口弹牙嘅虾肉, 每只虾饺用咗食用金粉扫系表面做装饰, 卖相一流, 个个都系相机食先。带子红米肠 - $58肠粉皮系红米粉浆加埋带子肉蒸, 仲有食用金粉做装饰, 上枱好靓; 肠粉有米香, 带子都好鲜甜。XO酱香煎萝卜糕 - $48萝卜糕食到有萝卜粒, 唔会全部粉咁, 煎到金黄色, XO酱又够惹味,

彩虹虾饺 - $68

带子红米肠 - $58

XO酱香煎萝卜糕 - $48
萝卜糕食到有萝卜粒, 唔会全部粉咁, 煎到金黄色, XO酱又够惹味, 咸香又鲜味, 有微辣, 同煎萝卜糕系绝配呀!

荷香虫草花滑鸡饭 - $88
超大份嘅荷叶蒸饭, 足够两至三个人食, 除咗足料嘅滑鸡之外, 仲有红枣、虫草花、杞子等滋补食材, 每啖饭仲有阵阵荷叶香, 滑鸡又好入味, 真系唔错。

桃胶炖原只雪梨 - $88
这个又系打卡之选呀! 桃胶同全只梨一起炖煮, 很滋润, 桃胶好足料, 个梨炖到好腍, 仲落埋桂花, 成个糖水非常清甜, 超香桂花味; 食完感觉好滋润, 值得推介。

#明干小馆 #粤菜 #香港料理 #尖沙咀餐厅 #点心 #精致点心 #尖沙咀点心 #小菜 #肠粉 #虾饺#桃胶炖原只雪梨#带子红米肠 #hkfoodie #hkfood #尖沙咀 #香港美食 #尖沙咀美食 #tsimshatsui #点心 #dimsum #港式点心 #tsimshatsuifood #相机食先#打卡