2024-06-21
中环🚇大馆入面有唔少高质餐厅,不过好似得呢间🥢 The Chinese Library 🇨🇳有 Brunch 点心放题,可以系咁华丽🤩嘅环境食精致又好味嘅中式点心♨️,真系一乐也!呢度除咗有🫖铭茶供应之外仲有多款特色 cocktails 🍹同埋 mocktails,配搭有心思又好饮🥰,仲同中式点心好夹添☺️。佢哋有一系列嘅🧆头盘任食;韭菜拌鲜竹同埋🌫️烟熏四喜素卷系素食之选,🌱清香美味;青芥酱蹄冻有少少🤏辛口几开胃;香酥脆茄盒外面酥脆🍆入面仲包住啲肉碎,加上咕噜肉风味酱汁🤤酸甜美味;同样系香脆之选嘅点心仲有山楂🐖叉烧脆云吞同埋木鱼花🐟萝卜糕,前者有山楂嘅😋酸甜香,后者有千岛酱同埋木如花嘅👍鲜味,正呀!蒸点心方面除咗有传统嘅♨️水晶虾饺之外,翡翠萝卜鲜虾饺🦐细细粒劲鲜味,黑松露🍄素菜粿充满黑松露香味。白胡椒🐓鸡汤小笼包皮薄馅靓,而且入面充满🥣白胡椒鸡汤,入口有少少幸口🤤好特别。 麻香鸡软骨烧卖🥢更加有特色,除咗有鸡软骨🐔喺入面咬落有少少爽脆之外,里面仲有🌶️藤椒嘅麻香,惹味又开胃!包点类有🍄松茸冬菇包,蜜汁🐖叉烧包同埋瑶柱香葱😊糯米卷,各俱特色又高质👍。汤品类嘅香菇酥肉羹🥣用料十足,味道浓厚😋而且
中环🚇大馆入面有唔少高质餐厅,不过好似得呢间🥢 The Chinese Library 🇨🇳有 Brunch 点心 放题,可以系咁华丽🤩嘅环境食精致又好味嘅中式点心♨️,真系一乐也!
汤品类嘅香菇酥肉羹🥣用料十足,味道浓厚😋而且充满香菇🍄味。
沙姜酱油手撕鸡🐓肉质十分嫩滑,沙姜酱油🤤味道层次感强,又唔会太咸☺️。
珍肝酱煮原只花胶筒😍好特别,佢用鸡肝制造出鲜味嘅🐓酱汁,再去煮原只花胶筒🐟,入口好腍好黏口而且鲜味香浓😋!
甜品🍮方面流心紫薯球外壳香脆超流心🤩;雪映千层糕软绵绵又香甜🤤;茉莉花茶冻奶香浓郁仲有淡淡🌼茉莉花香;不过我最钟意嘅系🥥椰奶蓝冰粉,佢有好香嘅椰奶味🥰,冰粉爽滑再加上少少酸甜嘅😋柚子肉,好啱我口味!