2020-07-04 138 浏览
笑林寺, 今次入寺唔系想做十八铜人,亦都唔系想做食神。入寺都系想轻轻松松食个早餐饮杯咖啡,再同店名和装修 fusion 一阵。入去见到枱櫈偏古风中式,店入面有金庸小说会形容到嘅装饰摆设。咖啡杯有心思,上面印有古装剧见到嘅画卷 Patten。餐牌设计都有心思,嘢食同埋咖啡嘅名都精心设计过,食之前睇得开心。 店舖后门位于后行所以如果度门闩得唔好就会好容易有蚊,呢个系唯一少少嘅不足之处。咖啡分别点咗 Flat White 同 Americano。 店员会主动提供建议用边种口味嘅豆比较合适,喺墙上都有大块黑板写咗佢哋会用嘅豆同埋每一种豆有嘅特性同埋味道。咖啡反而我觉得食物更加出色同更加有惊喜。食物分别叫咗黄金坚壁-香蕉西多士,同埋桃花岛 - sour cream意粉配烟三文鱼。先讲香蕉西多,香蕉上面嘅焦糖做得非常之好,加埋烟肉整体又甜又咸层次好好,伴碟有田园沙律。 意粉嘅sour cream唔会太酸都唔会太腻。要一赞意粉嘅口感,有弹性有咬口但唔会起骨,掌握嘅时间做得好好,系我个人非常之喜欢嘅意粉口感。酱汁亦都唔会整到成只碟都系,但每条意粉都能够沾上酱汁。另外唔知店主有冇机会睇到呢个食评,我私心
另外唔知店主有冇机会睇到呢个食评,我私心好喜欢店员或店主嘅playlist,有机会concert现场见 🤗
黄金坚壁
咖啡
桃花岛
$150 (早餐)
黄金坚壁
桃花岛