2021-11-27 26 浏览
之前经过铜锣湾都会见到食间蛋糕店.啲蛋糕卖相好靓咁.今次就买咗三个细嘅戚风蛋糕返屋企同屋企人一齐分享.真系劲多款拣.最后我买咗三款蛋糕.日本日向夏蜜柑 (HK$62) & 日本柚子 (HK$56)日本日向夏蜜柑 (HK$62)我拣呢款蛋糕嘅原因系因为佢卖相够sharp.蛋糕上面系有少少金箔㗎.其实我系好怕蛋糕上面有啲死甜嘅生果, 但佢依个蜜柑味道系正常嘅, 甜甜地带少少酸咁, 好清新.蛋糕系松软嘅.虽然中间有啲cream, 食落都唔会好腻.日本柚子 (HK$56)依个卖相都靓.蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.佢比较特别系个戚风蛋糕里面有啲柚子皮, 所以食落会有柚子嘅香味.桂香玄米绿茶 (HK$56)依个蛋糕卖相就简单啲.但钟意茶嘅朋友应该会几钟意依款蛋糕, 因为佢好香茶味.除咗cream, 蛋糕面中间位置会有茶味嘅mousse, 令到蛋糕嘅茶味更加浓.总括嚟讲, 依间店嘅蛋糕卖相&味道唔错, 而且款式多, 买嚟同朋友庆祝生日都系一个几好嘅选择.蛋糕有大细size拣. 我觉得3-4个朋友庆祝生日嘅话买细size已经好足够.
之前经过铜锣湾都会见到食间蛋糕店.
啲蛋糕卖相好靓咁.
今次就买咗三个细嘅戚风蛋糕返屋企同屋企人一齐分享.

真系劲多款拣.
最后我买咗三款蛋糕.

日本日向夏蜜柑 (HK$62)
我拣呢款蛋糕嘅原因系因为佢卖相够sharp.
蛋糕上面系有少少金箔㗎.

蛋糕系松软嘅.
虽然中间有啲cream, 食落都唔会好腻.

日本柚子 (HK$56)
依个卖相都靓.
蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.

桂香玄米绿茶 (HK$56)
依个蛋糕卖相就简单啲.
但钟意茶嘅朋友应该会几钟意依款蛋糕, 因为佢好香茶味.

2021-11-25
外卖自取