2019-10-23
最近我公司有庆祝活动 所以我就谂住买啲蛋糕返去大家开心下 lady m 千层蛋糕就食得多啦 所以今次我就决定买戚风蛋糕试下新野其实依间蛋糕店la famille 我留意左好耐 旺角地铁站去朗豪坊一出左手边就系佢 啲蛋糕精致而特别 每个都有个玻璃罩罩住 我今次就拣左四只味: earl grey, 香印提子, 白桃同埋柠檬蜜糖首先讲下蛋糕本身 佢虽然望落去似海绵蛋糕 但其实佢比海绵蛋糕仔细 首先点解佢要用个罩住系因为防止佢嘅水份比雪柜抽干 而且佢系用vegetable oil 整 食起上黎唔会觉得腻 相比起海绵蛋糕 或者佢系冇咁香滑 但戚风蛋糕比较有质感 我个人钟意戚风蛋糕食落更有口感同松软四只味黎讲我个人比较喜欢earl grey 同香印Earl grey 佢蛋糕唔太甜 微微发出伯爵茶嘅香味香印提子相信大家都知系高级野 放系上面嘅提子实而多汁 味道香甜就一定架啦 我啲同事食完都话下次要再买 而且佢咁多味道下次要试埋佢😋
四只味黎讲我个人比较喜欢earl grey 同香印
Earl grey 佢蛋糕唔太甜 微微发出伯爵茶嘅香味