2024-11-18
最近我去咗 Osteria Marzia呢间主打南意海鲜餐厅,门口仲有个位置摆住新鲜嘅海鲜,行过去真系好吸引,忍唔住就想入去试下啦🦞不过一试之下,虽然摆盘精致,service好,等上菜时见到厨房位主厨同个team都好认真咁烹调,但味道同功夫就未到好出色,可以有进步空间StarterHamachi Crudo $178呢到系一道来自意大利嘅生鱼片菜式,意式sashimi咁,主要用新鲜𫚕鱼(Hamachi)切成薄片,配上各种调味料同配料腌制,突出鱼肉嘅鲜味Crudo 其实系意大利文,意思系「生」或「未煮过」,通常是冷𫚕鱼腩切得厚薄刚好,配上酱汁同罗勒叶,味道唔错 ,略嫌鱼肉唔够肥美鲜味MainChitarra Pasta with Boston Lobster $248呢道叫做招牌菜就有啲失望,虽然面条形状好特别,好似戒子咁,waiter落单时有特别问我地想食Al Debte定soft d, 我地管Al Dente, 想弹牙d,不过到煮好上菜时,佢地既Al Dente 感觉太硬了,煮得有啲生,而唔系弹牙感觉,龙虾嘅鲜味又唔够,肉质唔够弹 😕,个汁就调味唔错既虽然价钱唔系好贵,但同expec
Starter
Hamachi Crudo $178
Main
虽然价钱唔系好贵,但同expect既味道又唔系好突出,可以话调味上几岩口味,但食物鲜味可再进步,特别系海鲜
餐厅环境上同摆盘餐具系好精致,不过如果食物味道同份量都未到达标,就扣咗d分