2017-03-04 2726 浏览
近6年间,前前后后因唔同原因,去咗3次新加坡,有身边嘅朋友都觉得稀奇,有啲话去新加坡一次都嫌多,都无咩嘢好玩,其实都唔喺吖,城市规划几好,地方干净整洁,最钟意去啲好屋村嘅熟食中心揾食,好有种返到自己细个时长大嘅屋村咁。不过,去咁多次,就一次都无帮衬过当地嘅「土司工房」,有次晌机场少少赶时间而过门不入。点解咁有兴致同朋友嚟叹下午茶?平常报咗旅行团都会开吓茶会,就嚟出发自由行去日本,就梗要拉埋啲团友仔讲讲个行程,交待一下啲细节。土司功房位处新世纪广场嘅食代馆,旺角火车站楼上,啱晒我哋九龙人同新界人,但佢本身又入咗铺,所以拣入铺坐又得,拣美食广场位都得。啱啱遇到铺内有位,就无谓再四围走。环境以白色为主,简洁光猛,一室白地砖,墙上少少挂饰,有无少少南洋风情呢?两页纸嘅餐牌,就印齐晒店家所有食物,一面喺散点嘅食物及饮品,另一面就喺各类套餐。晌柜面落单后,会俾个传呼器你,等佢响就有得拎嘢食。星洲叻沙套餐 $56碗叻沙又大碗,又足料㖞,有鲜虾、鱼片、豆卜及唔少芽菜,友人话啲𩠌料就无话好出色,质素平稳咁啦,但个汤底确喺一流,除咗浓郁富椰香之外,下咗唔少香料,香味好有层次,再者,个汤够厚身,好挂面,所以
星洲叻沙套餐 $56

碗叻沙又大碗,又足料㖞,有鲜虾、鱼片、豆卜及唔少芽菜,友人话啲𩠌料就无话好出色,质素平稳咁啦,但个汤底确喺一流,除咗浓郁富椰香之外,下咗唔少香料,香味好有层次,再者,个汤够厚身,好挂面,所以,炷炷面都沾满汁,好食到唔停。
星洲叻沙套餐
星洲叻沙
南洋奶茶(星洲叻沙套餐)

如果落单时同店员讲要奶茶,佢会俾炼奶底嘅奶茶过你,若你喺想饮揾花奶冲嘅,就记得讲话喺红茶加花奶。奶茶睇落色泽较淡色,奶嘅成份偏重,茶底唔错,入口亦算顺滑。
南洋奶茶
传统土司套餐 $35

套餐有一份牛油咖椰土司配两只半熟蛋,不过友人唔喺咁食得生嘢,所以,半熟蛋改为煎蛋,配杯南洋咖啡。份土司切得几工整,内里涂满咖椰酱,清甜有微微斑兰香,插咗一片厚牛油,稍稍溶啲,好香滑;煎蛋始终无半熟蛋咁多话题性,不过,蛋黄仍有少少流心。
传统土司套餐
牛油咖椰土司
煎蛋
南洋咖啡 +炼奶(传统土司套餐)

咖啡亦可以加炼奶或花奶,小弟就拣前者,仲记得𠮶时去马来西亚旅行,成个行程去咗唔少次「旧街场」叹白咖啡。咪睇杯咖啡好多泡,佢哋好似拉茶咁「拉」咖啡,虽然非用花奶,一样醇香顺滑。
南洋咖啡 +炼奶
虽然喺餐下午茶,但喺一餐半马嘅下午茶,因为点少少嘢,就坐咗两个钟,两个钟喺小弟跑半马嘅时间,边食边讲解行程,大家有讲有笑,真喺未出发,先兴奋!