2024-06-05
朋友仔识饮识食,呢日佢同我讲油麻地有间美味怀旧中菜,话要带我同其他几个老友试吓,所以大家就约好放工一齐跟佢过去食好嘢。到咗先知原来餐厅位于南华体育会网球中心入面,装修及音乐都充满老香港情怀,未食之前就满足咗视觉享受; 当晚我哋叫咗以下几款食物: 茶壶功夫汤 - 呢款汤以紫砂茶壶盛载,存热很好,一送过来就闻到椰汁香味,打开盖望吓,就见到有鸡脚、猪肉、瑶柱、五指毛桃、海底椰等等,唔怪之得饮落咁清甜,呢个汤有齐视觉、嗅觉、味觉嘅享受,饮完汤令我更期待之后的菜式。百花酿蟹钳 - 呢款真系粤菜经典,以前细个去饮系一道不可缺少嘅菜式,反而大咗去饮只系间唔中先食到,南华轩嘅炸蟹钳炸得刚刚好,外皮一啲都唔油腻,中间嘅虾胶不但弹牙,仲食到虾嘅鲜味,最惊喜食到蟹钳最里面有鲜味嘅蟹肉连住,真系好好味,点吓酸酸𠮶碟酱汁,即可解腻。菘露酱珊瑚带子 - 珊瑚蚌及带子分别食落爽脆鲜嫩,没有炒过火,西兰花煮得软硬适中,菘露酱独有嘅香味,令整体锦上添花。花菰肉丝脆燘龙趸头腩 - 估唔到𩠌如其名,炆龙趸头腩鲜嫩多汁,个层外皮keep到系脆就算食到最后一啖,都依系脆脆哋,简单加上花菰及肉丝一齐煮,但食材新鲜上盛,调味拿捏得
花菰肉丝脆燘龙趸头腩 - 估唔到𩠌如其名,炆龙趸头腩鲜嫩多汁,个层外皮keep到系脆就算食到最后一啖,都依系脆脆哋,简单加上花菰及肉丝一齐煮,但食材新鲜上盛,调味拿捏得恰到好处,呢味𩠌又系深得我心。
砂锅咸肉带子炒饭 - 送到过嚟职员会再兜匀炒饭,避免砂锅太热,令炒饭㶶咗,呢啲细心位值得一赞,炒饭炒得粒粒分明,食到底都见到有油,很有获气,而且咸肉食落唔会过咸,有少少咸香,带子鲜嫩,加上菜茎粒及炒蛋,口感丰富,印象难忘。
杂果凉粉 - 虽然是赠送的甜品,但感觉唔系求求其其,凉粉食落烟韧弹牙,凉粉味清香,跟街外吃到的有些不同,很熟悉但就系好味进化版,食埋甜品真系大满足。
呢餐果然系高质怀旧粤菜,老友们都很满意,另外,职员态度殷勤有礼,值得加许; 下次会再约家人嚟试吓餐厅其他怀旧中菜。