2023-06-22 516 浏览
真汉子今日第一次食 Yau Veggie Bistro,亦系第一次嚟荃湾嘅南丰纱厂,原来佢就响愉景新城对面,冇我想像中咁难揾。😎餐厅装修好简约,冇多余嘅打卡装饰,比较低调,可能因为咁比同层较花巧嘅餐厅比冇咁爆棚,当然相信同餐厅只供应素食都有一定嘅关系啦。🥦餐牌上有蛋奶素或纯素选择,会列明边啲可转纯素或走五辛。佢哋最近新增咗 set lunch,12:30 pm - 3 pm 供应,2 courses $158,3 courses $188,啱我呢啲一个人找素嘅人嚟食。可惜四个餐有两款卖哂,得返洛林咸批同多菲内焗薯千层。🥲我叫咗 3 courses:Starter:🥗 Salade Niçoise 尼斯沙律Main:🥧 Quiche Lorraine 洛林咸批Vegan dessert:🍰 Tarte au citron 经典柠檬挞包一杯饮品系 lce Tea Péche 蜜桃冰茶。🍸由于除咗 Delifrance 之外好少食法国菜,唔知正唔正宗,但我觉得啲嘢食都算好味嘅,不过份量比较少,之前见人 post 嘅 Cassoulet 卡苏菜砂锅 似乎份量多啲。😋个批唔好比个名误导,其实唔咸
我叫咗 3 courses:

Quiche Lorraine 洛林咸批
Vegan dessert:
🍰 Tarte au citron 经典柠檬挞
Tarte au citron 经典柠檬挞
包一杯饮品系 lce Tea Péche 蜜桃冰茶。🍸
lce Tea Péche 蜜桃冰茶

个批唔好比个名误导,其实唔咸,有啲似食紧蒸水蛋(冇蛋,果啲系豆腐嚟),咁啱入面有啲菇,我谂起细个屋企蒸水蛋又系好钟意放啲冬菇落去。☺️

杯蜜桃冰茶比较淡,但起码冇过甜都系好事😅。反而柠檬挞系最惊喜的,因为柠檬味强劲,冇错系比较酸,但酸得嚟好味,好过温温吞吞唔汤唔水咁。如果下次再嚟食都想 encore。🍋

我估唔到南丰纱厂超多人带狗嚟,手中冇狗嘅我好似变咗异类 👽,所以有毛孩嘅你哋不妨带佢哋嚟玩吓,好热闹㗎,可以识到好多 friends(当然打交嘅都好多 😂)。注意餐厅入面唔可以带宠物入去,但坐门外嘅枱就可以的。🐶🐾
2023-06-22
Salade Niçoise 尼斯沙律