2024-10-31
是咁的,一讲起猪骨汤拉面,普罗大众最常联想起嘅发源地可能会系九州,或者博多,但可能一般人未必听过,猪骨汤拉面其实系源自长浜。当我知道香港有间店专食长浜拉面嘅时候,其实我系相当兴奋。因为一,未食过,二,我想知道同猪骨汤拉面天花板,一兰,去比较嘅话,有几大差别。呢间店入面有张相,看似呢个品牌都系做屋台起家架㖞《No.1拉面》香味 (4.5/5) - 香味浓郁。除左猪骨汤嘅香味,仲闻到海苔同酱油嘅香味,相当好闻。汤 (4.5/5) - 中等浓稠,以猪骨汤来讲我认为好合适。笔起个汤,第一啖入口觉得口味算中等至少少偏淡,不过因为我本身钟意食淡口味,所以非常钟意。猪骨嘅鲜味同咸香,我认为同一兰真系有得 fight,未至于去到一兰个汤咁浓郁但都算8成,足够满足。不过,个汤唯一嘅问题系,因为佢比较浓稠,而拉面师傅我谂佢放个面落个汤道时,冇额外去搞均,所以个汤变成个面系淡,个底系咸,食到尾时个汤都偏咸。但整体来讲个汤嘅完成道非常高,猪骨味够浓郁,咸鲜味齐晒,浓稠质地令个面相当挂汤,4.5 分我认为冇比多,亦冇比少。面条 (3/5) - 猪骨汤要配幼面,呢个人人都知道,呢间店亦唔例外。我选左硬面,而可能因
呢间店入面有张相,看似呢个品牌都系做屋台起家架㖞
《No.1拉面》
面条 (3/5) - 猪骨汤要配幼面,呢个人人都知道,呢间店亦唔例外。我选左硬面,而可能因为我影相都影左3-4分钟,个面食落唔算硬,算刚刚好。麦味都系一如其他幼面咁,唔特别出,但算 ok。
配料 (4.5/5) - 猪叉烧方面,有两款,每款两块。第一款系猪腩肉,出奇地厚切,唔算肥腻,但肉味一般。
而,另一款系猪里脊,瘦,但极之腍同甘香,呢下绝对有惊喜!我认为比腩肉更加出色!
另一款我本身好少会咁早提嘅配料系,海苔!呢道个老板都几大方,比4大块!上菜时个海苔仲系脆架!
另外,都有一款不促之客,系响猪骨汤拉面世界入面比较少见嘅高菜。因为以酱油腌渍,所以个面一到时,闻落系有大阵酱油味。因为有腌制过,都有一定咸度,而我认为对个汤冇特别提升层次,可有可无,但胜在特别,亦够香。
一如其他猪骨汤拉面,都有跟木耳丝。
溏心蛋方面,正常好食。
最后,完食!
整体 - 值得推荐 👍👍👍👍👍
题外话/补充资料:
因为猪骨汤拉面响香港好受欢迎,唔少拉面店都有做。不过以往我试过打正旗号做猪骨汤拉面嘅店,都麻麻地。而呢间无论味道,同性价比都系好高,我系非常推荐,希望佢做得住,越做越旺。