2019-01-20 37 浏览
之前向澳门食过一间卜卜蚬好好食,呢排突然又心挂挂想食,但又无时间去澳门一转,于是上网睇下香港有无类似嘅,发现原来尖沙咀近韩国街附近有一间上楼小炒火锅店有卜卜蚬食,于是即刻book枱跟好友一起去试试。位置有少少难揾,而且招牌不太明显,大家要抬头望望先见到招牌,楼下大厦要㩒门钟等店家开门先可以进入。上到去餐厅间开咗好多间房,每间房仔大概可以放到3,4张枱,方便一大班朋友黎可以book房食饭。二话不说当然即叫一锅卜卜蚬先啦!我地叫咗锅细既‘清酒卜卜蚬’试下,份量非常多,而且先滚一滚,之后再加入清酒,滚多阵就可以熄火食得,清酒香味扑鼻,蚬肉入口鲜甜多汁,肉质肥美,汤底清甜滋味。黄金大虾牛油蛋黄酱十分香浓,虾身脆卜卜,虾肉爽口弹牙,非常香浓滋味。椒盐鲜鱿外皮香脆咸香,鲜鱿鲜嫩可口,香口美味。

二话不说当然即叫一锅卜卜蚬先啦!

黄金大虾

椒盐鲜鱿
外皮香脆咸香,鲜鱿鲜嫩可口,香口美味。

2019-01-17
  • 清酒卜卜蚬