餐厅: 香港仔潮州海鮮酒家
资讯:

2021-10-24 1030 浏览
位处深水埗长沙湾嘅呢间餐馆,单睇个店名以为应该系香港仔😅不过就好似星洲炒米、福建炒饭一样,个名同个位置无关。讲番啲食物,呢间餐馆好适合家庭同朋友聚会,食啲够碟头镬气又食香几支啤酒。晚餐点咗11碟菜,分别有卤水鹅肝拼盘、椒盐白饭鱼,蚝饼、咕噜肉、啫啫芥兰煲、炸虾枣、蒜蓉开边蒸虾、刴椒大鱼头加伊面底、鲍鱼鸡煲、糖醋煎面同反沙芋。最值得推介嘅系卤水鹅肝,好滑,同卤水啲味好夹,并埋爽口鹅肠同豆腐鹅肉好好食。另外,椒盐白饭鱼嘅鱼比一般嘅粗身,够鱼味。鸡煲好惹味,一上台香辣味扑鼻,蒜蓉中虾好新鲜,刴辣椒大鱼头加伊面比较特别,个面底因为吸收咗个汁好好食,不过唔食得辣嘅话就要小心😅个糖醋煎面煎得好香口。相对逊色嘅反而系菠萝咕噜肉,菠萝新鲜,不过肉较干同粉多咗啲,反沙芋松化,可惜太粗身。整晚侍应都好忙,有侍应不足嘅感觉,不过态度好好,反正唔系去高级餐厅,气氛反而紧要啲。