2022-02-11
嚟到港岛区揾食,朋友推介呢间西式餐厅。一睇个地址有啲恶言,竟然系喺熟食市场里面?一直觉得熟食市场都系普通茶餐厅,食吓粉面、小菜咁样,西餐真系比较少见。.环境上如我所料,都系一般熟食市场咁,冇乜特别。不过见到其中几张枱铺咗红白格仔枱布,系一啲传统西餐厅常用嘅设计,所以好明显分辨到边几张枱系属于呢间餐厅。.环境冇惊喜,但食物绝对有惊喜,直头觉得系卧虎藏龙!我哋三个人,嗌咗几样嘢share,样样高质,大家都食到非常满足👍🏻.😋西班牙烧乳猪配薯蓉及红菜头乳猪外脆内软,面头层乳猪皮烧得脆卜卜,中间乳猪肉质好淋好易咬,烧烤汁调味啱啱好,唔会过咸或过甜,配埋红菜头一齐食,好惹味!薯蓉亦都好creamy, 食得出牛油香,食到停唔到口!.😋蕃茄水牛芝士香港食到好味嘅burrata 嘅地方唔多,不过呢度就食到!芝士食落好soft 好creamy, 配埋蕃茄一齐食,香而不腻,绝对系餐前小食之选,钟意芝士嘅朋友唔可以错过⭐️.😋西班牙海鲜饭热辣辣嘅海鲜饭,用料上乘,有青口有虾有元贝有蚬有墨鱼,绝对诚意之作!加埋传统西班牙配料(如西班牙肠)一齐烹调,非常可口!而且份量十足,我哋三个人食都仲有剩!.😋Pavlova
😋西班牙烧乳猪配薯蓉及红菜头
😋蕃茄水牛芝士
😋西班牙海鲜饭
😋Pavlova 巴伐洛娃蛋白饼
Pavlova用酥脆嘅蛋白霜做base, 上面配上鲜忌廉同生果,加埋酸甜嘅热情果酱中和返个甜味,甜品控嘅我表示无法抗拒!
另外特别欣赏嘅系,呢间餐厅嘅侍应叔叔非常有善,服务极好又有礼貌,又同我哋有讲有笑,非常有人情味🥰 食到高质西餐之余,又有亲切感,真系唔知去边度揾