2022-12-14
📌 峇里堂 - 尖沙咀弥敦道176号The Nate3楼🗓(14/12) 星期三 ⏰ 晚上7点左右 💈特式:峇里岛系印尼出名嘅旅游地方,呢间峇里堂都系主打印尼风味嘅餐厅,香港食真正印尼食物嘅地方可能唔算好多,反而比泰国同越南菜占左大多数,我今次就同大家嚟试下呢间正宗嘅印尼餐厅。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日虽然得两个人食,但都叫多d特色野同大家分享下,等我又同大家讲下峇里味道先。不是「南乳猪手」是「巴东猪手」 - 我本身系好钟意食猪手,有时都会系屋企自己整南乳猪手,佢呢个巴东猪手个色真系同南乳猪手好似,唔怪得知佢个名要特登喇咁叫,呢个巴东猪手一客会有3件,件头都几大件,亦系多肉少骨,个汁就同南乳汁唔同,系有少少咖哩香同偏向微辣嘅口感。印尼沙爹炒猪肉饭 - 呢个炒猪肉饭份量一d都唔细两个人都够食,个沙爹汁好香同比起正常食开嘅沙爹汁偏甜,但个汁配饭食都几夹,d猪肉份量都足够,同埋应该有烧香过,食落有好香嘅猪肉味。虾酱炒通菜 - 呢个系好普通嘅家常菜,好多餐厅都有,但唔系度度都炒得好食,但呢间都做得唔错,味道平衡得几好,微辣得嚟又唔会比辣味抢晒其他味道。双色咖央多士 -
🗓(14/12) 星期三 ⏰ 晚上7点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
双色咖央多士 - 呢个双色多士系一个甜点,首先颜色好靓好吸引,当时味道都系一流,多士烘得好香脆,入面夹住一块厚身鲜牛油,虽然好邪恶但亦都好吸引,天使/魔鬼集中于一身。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 餐厅有出售印尼曼特宁混合咖啡,呢个出面好似比较少见,不过惊夜晚瞓唔著所以无叫,下次lunch时间嚟应该会试,餐厅仲有其他特色饮品或花茶。
🍽环境:餐厅面积都好大,枱与枱之间位置都好松动,环境感觉卫生/整洁,装修都系比较简单,但从中都见到好多印尼风彩嘅摆设/挂画等等,气氛偏宁静,都坐得几舒服。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:员工服务态度好好,提供服务同上菜/收碟速度都好快,亦会详细介绍/讲解menu同菜式。
💰💸价钱:叫左总共4样野,埋单都只系$200左右,当中有主食/小食/小菜为返都系$50左右一款食物,价钱真系好抵食。
🐲💬总结:我系香港比较少接触印尼食物,但今次食完又觉得印尼食物同呢间餐厅嘅质素都几高,价钱又够晒抵食,我相信我会再嚟试埋佢地其他食物。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
不是「南乳猪手」是「巴东猪手」
印尼沙爹炒猪肉饭
虾酱炒通菜