2024-09-12
N年前记住咗某环目介绍过印度筷子既Plain Dosa对这种巨大化食物非常有兴趣米和扁豆薄饼将 Dosa 撕成小块,蘸取酱料食用今日午市嚟食得一个店员招呼,但服务周到入座位先有一碗清汤由于想食dosa,但斋食又未免太寡所另外仲叫咗个试日嘅午餐咖哩牛肉配Naan碳水爆棚不得不说,呢度嘅咖哩做得相当出色香料配搭恰到好处牛肉都唔少,咬落入味而且淋食落系有惊喜嘅比起平时食到嘅印度餐,佢算系好高质Naan亦都又脆又热,份量颇足cp值可为非常之高嚟到dosa其实有啲似法式薄饼不过系咸嘅,而且好脆里面系空心配咗三种酱Sambar (桑巴汤): 一种以扁豆、蔬菜和罗望子为主要食材的南印度风味汤,口感酸辣开胃,非常适合搭配 Dosa 食用。Coconut Chutney (椰子 chutney): 以新鲜椰子、青辣椒、香菜等食材制成的酱料,口感清新爽口,可以平衡 Dosa 的微酸。Tomato Chutney (番茄 chutney): 以番茄、洋葱、辣椒等食材制成的酱料,口感酸甜微辣,可以增加 Dosa 的风味层次。当然亦都可以点咖哩嚟食其实个size咁大最好就两个人share我一个人嗌咗餐再加呢个d
对这种巨大化食物非常有兴趣
米和扁豆薄饼将 Dosa 撕成小块,蘸取酱料食用
今日午市嚟食
得一个店员招呼,但服务周到
入座位先有一碗清汤
由于想食dosa,但斋食又未免太寡
所另外仲叫咗个试日嘅午餐
咖哩牛肉配Naan
碳水爆棚
不得不说,呢度嘅咖哩做得相当出色
香料配搭恰到好处
牛肉都唔少,咬落入味而且淋
食落系有惊喜嘅
比起平时食到嘅印度餐,佢算系好高质
Naan亦都又脆又热,份量颇足
cp值可为非常之高
嚟到dosa
其实有啲似法式薄饼
不过系咸嘅,而且好脆
里面系空心
配咗三种酱
当然亦都可以点咖哩嚟食
其实个size咁大最好就两个人share
我一个人嗌咗餐再加呢个dosa都好饱
食到最后𠮶part,会由少少
配咗个印度奶茶,偏甜
最后食咗140蚊
我觉得呢间系值得推介
并且可以立入佐敦区美食五甲之内
除咗打卡之外,cp值高,服务也好
我好满意