2024-01-22
今次食评真系要同大家介绍一家珍藏咗好多惊喜嘅印度餐厅,成个晚餐食到我心花怒放🌸!首先,咖喱蚬,啱啱好嘅辣度,够kick又唔会辣到饮哂整壶水。啖啖蚬肉弹牙得嚟味道香浓,我仲要专登用番脆卜卜嘅炸咖喱角去沾嗮咖架嘅汁,哗,简直系perfect match!再讲吓个咖喱羊肉条,肉质松化唔柴,咖喱味浓郁但又唔会盖过羊肉本身鲜味。烤羊膝真系畀我惊喜,外皮啖啖香脆,入口即溶,啲肉汁随住咀嚼不断溢出,款款滋味层层递进。嗌咗碗咖喱牛舌同印度烤鸡,两样都系超出预期。牛舌咬落去嘅口感细滑得黎,嚼劲充足;烤鸡嘅香料腌得入味,每一啄都系享受。而且呢家店嘅咖喱尤鱼,啱啱好嘅熟度,鱼肉雪白滑溜,吸满咖喱精华,每一咬都喊出「正!」。加埋面前𠮶碟咖喱杂菜,啲蔬菜爽口新鲜,啲咖喱味同蔬菜完美结合,真系菜式中嘅小清新。喺这间餐厅,每一味咖喱都有自己独特嘅风格,不过总之共通点就系:够味,够香,够正!下次一定要再嚟试吓更多特色印度美食,真系食得过瘾,好推介俾喜欢印度菜嘅食友!👍🍴🔥