2017-09-17 311 浏览
平时啲朋友话我钟意食印度菜真系好鬼奇怪,佢问我唔会觉得印度野会有一种苏嘅味道咩,特别系𠮶啲羊肉,但系其实我就几钟意呢种味道,哈哈。今次又唔系正嘅食印度菜咁简单,仲要去试吓印度嘅素菜。全部素嘅食物去整出嘅印度菜,我估唔到原来选择都非常之多,净系个Menu已经有几十个选择。但其实睇个名系唔会知道自己想食啲咩架,所以我都系靠睇图案点嚟食。第一个点嘅呢一个𩠌,攞出黎就非常知够排场。佢会有一个汤,一个辣辣地嘅酱汁,另外一个酱汁就系椰子味好重,另外仲会有个薄薄地嘅类似班cake嘅饼。起初大乡里嘅我饮左一啖𠮶个汤之后觉得好酸,好似怪怪地咁样。之后发现原来系将𠮶个饼先点汤,再点辣辣地嘅酱汁,再点埋椰汁。食落去嘅感觉又非常之好㖞,我试过单点其中一个味道嚟食,但系食唔到去𠮶个好味咁,系一定要沟晒三样嘢食先至会食到嘅!另外一个点左嚟到印度餐厅食必须要食嘅飞饼,再配西兰花薯仔。印度嘅飞饼唔需要多讲大家都知道系好食架喇,而佢个西兰花薯仔食落去第一啖就已经有孜然粉味,另外会有d辣辣地嘅咖哩味,惹味十足。两个人点左两样野,唔好见佢好似好少,又净系斋菜咁样,其实咁样食都已经好饱。我仲希望可以多几个人嚟陪我食,可以食多

两个人点左两样野,唔好见佢好似好少,又净系斋菜咁样,其实咁样食都已经好饱。我仲希望可以多几个人嚟陪我食,可以食多啲唔同嘅嘢添。