2017-10-27
都好耐无食过印度嘢喇,一时庆起,撞啱老婆有要事唔开饭,摘日不如撞日,就揾咗老友陪吓小弟去食餐印度饭,原来老友都钟意印度菜。香港有唔少印度餐厅,晌网上搜集吓,就发现有超过160家,可见都几多人钟意印度菜,而且,以前到访过嘅都喺印度裔厨师,印度裔侍应,今晚到访嘅「咖喱叶」都喺一样。依家去啲印度餐厅,大多数都装潢摩登时尚,只喺摆多少少象征印度嘅小摆设及挂画。餐厅分地下及楼上两层,地下层设有酒吧,故地方显得唔大,座位亦唔多,感觉有少少逼,但配以舒服好坐嘅梳化椅,墙上嘅大电视又不停播放印度MTV。而楼上只有用餐区,地方显得阔落啲。最估唔到,有唔少本地客,而且,似喺熟客,因为一入门口就同店经理打晒招呼,有讲有笑咁。虽然店员全喺外藉,但店经理识广东话,简单点菜用广东话都无问题。餐牌亦中英对照,部份有图示,大不了手指指点菜,再者,所有菜式都有代号,更唔使太担心点菜问题。离开时见门口有啲单张,索性上载出嚟俾大家参考仲清楚。但最估佢唔到,小小一家店,由汤品、前菜、印式烧烤、咖喱、印度香米饭、印式炒饭、印度薄饼及煎饼、配菜、沙律、甜品、饮品,甚至有少少特色中国菜,虽然都喺鸡羊菜鱼虾之类,菜式却喺过百款,做法
甫坐低无耐,除递上湿毛巾抹手(以便印度人用手食饭),就会送上一小篮胡椒饼,件以三款酱:印度辣酱、薄荷酱及杂菜辣椒酱,胡椒饼超薄超脆,又有黑胡椒香,最睇唔出啲杂菜辣椒酱喺劲辣。
印式嘅咖喱角跟我哋港式咖喱角喺两样嘢,三角锥体嘅咖喱角喺常见嘅印度小食,口感比较酥化。今次拣羊肉,里头填满羊肉及青豆,因为下咗唔少香料,所以,啲羊入口完全唔膻,又几特别。
印式烧烤唐多里(我较钟意译天多尼)喺众多印式食物嘅心水,因为经多种香料香料、乳酪腌制再烧,宁舍香喷喷,因为心多,所以,拣咗个大拼盘,哗!一送上枱,热力四射,而且,原来都好大份,包好多嘢,唐多里烤鸡、烧烤羊肉卷、印式碳烧鱼块、印式烤鸡块、烧烤大虾。
唐多里烧烤大拼盘(Tandoori Mixed Grill)
天多尼之外,玛莎拉又喺不可或缺嘅心水菜式,玛沙拉喺混合多种具芳香性嘅香辛料所做,喺印度料理嘅万能香料,所以,做出嚟嘅咖喱汁会芳香带微辛,配印度烤饼绝对喺天衣无缝嘅组合。而里面嘅鲜虾可不少,好似捞极都有,虽然虾肉唔算好爽身,但沾满玛莎拉咖喱汁,确喺惹味非常。
点咗玛莎拉咖喱,唔点一客印度烤饼真喺讲唔过去,餐厅提供嘅烤饼款式非常多,最拣番店员推介嘅蒜蓉口味。虽然一客只得3片,但片片都非常大块,口感烟韧富蒜香,沾埋啲咖喱真喺正到痹。
到印度餐厅,芒果酸奶近乎喺小弟二话不说之选,仲记得好多年晌元朗嘅「石岗咖喱屋」,杯芒果酸奶讲明用上印度阿芳素芒果,清甜得无谱。今回杯芒果酸奶水准亦唔失礼,单单只用鲜芒果肉跟乳酪打成,芒果味香浓,渗出乳酪嘅酸香,大大杯,抵饮。
印式芒果酸奶(Mango Lassi)
玛沙拉茶亦喺富特色嘅地道饮品,标明以小壶盛载,足有2-3杯份量,虽然样似,但跟我哋饮嘅港底奶茶好唔同,茶底唔会好浓,但就有一层独特嘅芳香,正正就喺玛沙拉香料气味,入口好有一种舒缓感。
小弟称得上啫甜之人,不过,对于印度甜品观感都喺一般般,除偏甜,口感亦有啲古古怪怪,好似玫瑰奶球口感好似食海绵。小弟就无打算点甜品,但友人就想试试印式雪糕,反正喺雪糕,应唔会太古怪吧!一客有两个,店员好贴心,将两个分两碟上,雪糕加咗唔少开心果仁碎,增添口感,而雪糕本物质感较实净,甜得嚟喺有种炼奶味,喺有啲偏甜,但口感OK㖞!