2024-08-09
朋友未食过印度菜,今日带佢去咗尖沙咀呢间历史悠久嘅米芝莲印度菜餐厅,餐厅装修好华丽,有室外室外座位。适逢星期日有自助餐,有多款前菜、主菜和甜品,一次过可以试晒咁多款印度美食,每位$228真系好抵!店员都好nice,经理仲会用广东话教我正宗既印度菜食法,学都唔少嘢㗎😂✨𝙎𝙐𝙉𝘿𝘼𝙔 𝘽𝙍𝙐𝙉𝘾𝙃 𝘽𝙐𝙁𝙁𝙀𝙏 $228/pp✨入座后每人包一杯饮品,有传统的Lassi和啤酒可以拣. 我地就拣左Mango Lassi 同埋 Strawberry Lassi,充满果香入口香滑!🌿前菜前菜有多款沙律,最特别有Pani Poori,脆米球先放入薯蓉和扁豆,再倒入绿色薄荷 mocktail,口感好清新!Tandoori Pineapple 烧菠萝🍍好鲜甜好多汁,食左甘多肉中和一下油腻感,正!Lamb Seekh Kabab 烧免治羊肉串卷,啖啖肉又香口,大人小朋友都啱食!🌿主菜主菜有不同款式的咖喱,有印度马莎拿鸡咖喱,咖喱羊肉,咖喱虾,菠菜芝士咖喱,鹰嘴豆咖喱!Lamb Biryani 印度羊肉炒饭,用羊肉和多款香料烹调,炒饭粒粒分明,色香味俱全!🍕印度菜必食既仲有Naan,烤饼四种口味分别系原味、
🌿前菜
🌿主菜
🍕印度菜必食既仲有Naan,烤饼四种口味分别系原味、蒜蓉味、牛油味同芝士松露味!芝士松露味超级香,烤饼即叫即制,新鲜热辣辣,口感烟烟韧韧,记得配埋咖喱一齐食,超级好味😋
🌿甜品
甜品有Saffron Pineapple Halwa 红花菠萝布甸和
Mango Rasmalai 芒果甜奶球,酸酸甜甜好有特色!仲有新鲜水果真系大满足🤩
☕️ 餐后仲包一杯Masala Tea 或Lavazza Coffee. 玛萨拉茶,浓郁茶香,饱满口感带微甜,满满异国香料风味🥰