2018-03-19 52 浏览
呢间餐厅,大半年前同朋友黎过一次,大概系因为唔舒服所以无饮酒既,但系睇drink menu 已经觉得好特别。今次再黎,紧系要试吓 cocktail啦~打开menu,好多都好吸引,豆腐花,雪耳花胶雪梨都可以系cocktail。最后拣左My cup of tea : 呢杯个Base系Homemade tea infused gin,茶壶既cocktail系热饮嚟,感觉几强烈啲,Gin感比重多d,有d苦涩,几回甘。之后要饮返啖冻既,冻既呢杯系比较重接木花同埋乳酪,苹果汁味。果味中和返强烈嘅感觉,即时消除左苦涩味。另一set叫Between your tea~Base系Homemade genmaicha(玄米茶) infused gin, 其他成份有genmai cha, red grapefruit honey, dry orange liqueur, green tea syrup,茶味几出,好清新既感觉~ 酒精味道较为轻身唔会抢左茶香~ 饮吓倾吓~ 先黎八爪鱼羽衣甘蓝鲜橙柚子白腰豆车厘茄沙津配柑橘汁,好丰富咁。 沙律菜黎讲羽衣甘蓝系我既首选,高纤低卡,系好好营养既super food,
今次再黎,紧系要试吓 cocktail啦~
最后拣左My cup of tea

另一set叫Between your tea~

Between your tea

沙律菜黎讲羽衣甘蓝系我既首选,高纤低卡,系好好营养既super food,配合鲜橙柚子,好开胃,好fresh ~
八爪鱼羽衣甘蓝鲜橙柚子白腰豆车厘茄沙津配柑橘汁

日式照烧茄子美国安格斯牛肉芝士汉堡伴薯条
上次黎都有叫burger, 几回味。急不及待先食薯条,粗度刚好, 炸起热辣辣够哂香脆。
呢度系用竹炭包,烘过后更松软,牛肉又厚又juicy ,加埋茄子既照烧汁, 味道更加丰富~

低温慢煮烧春鸡酿鲍鱼栗子伴薯条
经过慢煮后,再烧香鸡皮,鸡肉比较嫩口, 入面仲有只鲍鱼,同埋酿左d 栗子粒,几特别 。
店员等我地相机食完, 仲贴心地帮我地切开,真系不得不赞呢度既service,佢地张张台都帮忙切食物,不论咸猪手还是粟米都会切~仲会同大家倾吓讲吓笑。
低温慢煮烧春鸡酿鲍鱼栗子伴薯条

走既时候,我八卦睇吓bar台一樽樽自家酒酿,店员都会讲解一下。
原来cocktail款式大约3个月转一次,大概因应返天气吧 ! 圆肉, 玄米,雪耳雪梨,陈皮等等都可以做酒酿 , 最特别系皇帝蟹,榴梿都有~
好欣赏调酒师既创意吖 ~

Mocktail 都好特色ga~
2018-03-18
Between your tea