QT嘅朋友最近去完旅行有手信要送俾我,于是就相约食个便饭😗次次都食中餐嘅我地今次想黎点新意 ,为左就返朋友放工地点唔洗佢赶头赶命,QT都就返佢留守铜锣湾区,而且挑选左依间叫 「PAPI」嘅新派意大利菜,佢个名系🇮🇹意大利文鲜「教主」几有气势😌依间系Element 出晒名嫁,佢地嘅即做手打意粉系必食嫁!依家搬左黎铜锣湾虽说比旧店细左但依旧有返甘上下大,新店有两层,上层仲可以包场嫁。入返正题讲食物,两个女仔食唔到太多,叫几样share就算, 先黎一个沙律开下胃先,我地点左「香焗南瓜配石榴籽、啤梨芝士、沙律」,同样嘅沙律菜底配上左南瓜嘅香滑口感,加埋石榴籽、啤梨嘅酸与甜再撞上芝士同意大利橄榄油嘅咸香!令整体食沙律都享受到味觉嘅层次渐进👍🏻 小食方面当然唔少得意大利人进餐前必食嘅 「鲜茄多士」啦 ,鲜茄会先以美味黑醋餣制再设成粒状,系以吼好嘅小多士上会先铺上一片香叶再放上已餣制好嘅茄粒,食茄香脆酸甜超级开胃!主食点左 「黑松露芝士意大利薄饼」,薄饼底即制即焗, 系正宗意大利脆薄底!再铺上好多blue cheese 🧀 同新鲜黑松露碎😍 QT 想同大家讲新鲜嘅黑松露比起黑松露酱香味系会更加溢香同

主食点左 「黑松露芝士意大利薄饼」
,薄饼底即制即焗, 系正宗意大利脆薄底!再铺上好多blue cheese 🧀 同新鲜黑松露碎😍 QT 想同大家讲新鲜嘅黑松露比起黑松露酱香味系会更加溢香同浓,平时喺出边好多餐厅食都用黑松露酱,比较油腻,但用新鲜黑松露碎就唔同喇, 味道直接由黑松露散发出嚟,而唔会去晒d油度!黑松露嘅浓香再加blue cheese 🧀 嘅咸香!绝配👍🏻 介绍返主角即手打做意粉先,
由于即造嘅关系,所以制作时间较长,点选手打意粉呢就必须等候耐小小喇。但QT话比大家知一齐系值得等!新鲜意粉嘅弹口同蛋香系平时唔会食到,而且大厨选择咗用油意粉嘅方式去制作而米用酱汁方式, 你会更加食得出个蛋香唔会比酱汁完全遮盖👍🏻👍🏻我哋点解系杏仁蚬意粉!杏仁蚬肉呢一向会比较饱满而且带creamy 口感,甜身海水味系相对偏淡,所以配意粉略加少少海盐调一调味成件事就更出众喇!

甘好味, 朋友同QT都相当满意决定下次再去😌
2018-06-10
  • 黑松露蓝芝士pizza