2019-08-11
早两日即兴想食麻辣火锅,所以特约朋友去食依间餐厅,之前都食过觉得好正又辣得过瘾,今次再黎辣一辣,但朋友唔太食得辣,最后叫左一边正宗重庆麻辣锅小辣同一边酸菜鱼锅,一送到黎不断传黎阵阵麻辣味,辣椒份量非常多,攻鼻到鼻痕痕,而酸菜鱼锅一样足料有大量酸菜同鱼片,汤头酸中带甜,饮个时慢慢有少许辣味涌出,唔错之后出左自助酱料区拎酱料,同拎左餐厅独有既招牌麻油同酱料拌匀咁点,麻油味极香浓,将系麻辣锅个边煮熟既食材再点黎食,的确有解辣功效叫左牛颈脊半份,即系手切牛肉,卖相不失霸气,灼一灼就食得,厚薄适中,雪花纹路好靓,牛肉味好浓郁,食得出好新鲜,啖啖肉超正之后就黎小食油炸鬼墨鱼滑,一份有八件,炸得香脆可口,我个人就比较喜欢放入麻辣锅灼一灼先食,带麻辣味食更加惹味十足手打牛肉滑丸叫左半份,非常弹牙,牛肉鲜甜味好突出估唔到龙趸份量都几多,滑中带韧口感,唔好灼太耐,否则会过份韧口,鱼肉鲜味强烈,每片都系厚切,的确性价比高最后点少得我至爱既淀粉质,平时都系成日叫乌冬,今次叫重庆小面,估唔到面条爽弹有质感,配麻辣食真系一流饮埋杯椰汁沙冰解下辣最好不过,椰子味好浓郁,又唔甜,好好饮
手打牛肉滑丸叫左半份,非常弹牙,牛肉鲜甜味好突出
饮埋杯椰汁沙冰解下辣最好不过,椰子味好浓郁,又唔甜,好好饮