2018-10-28
秋高气爽,最好行山。今日同老公仲有呀猪妈征服左狮子山嘅山头后,坐车落美孚,突然老公提议黎个tea,就喺openrice揾左呢间wolf den cafe。喺美孚新邨入面,都花左少少时间揾。餐厅空间不大,枱贴枱,门口仲要放多2张,一左一右遮住个门口,真系唔系好知点入去。迫还迫,但餐厅入面嘅布置又几有心机嘅,真系以狼做题材,四周都系关于佢嘅装饰品。我地叫左个特大烤菇牛肉汉堡,wolf den all day 同炸鱼薯格。另外叫左杯rose tea同猪子最想要嘅 green tea latte。上网睇系熊bear bear 拉花图案,满心期待,点知只系♥️,失望到呢~唉~抹茶味几香浓,甜度适中(仍然处于失望mode😔)呀猪妈嘅rose tea,味道甘甜,散发著淡淡玫瑰幽香。特大烤菇牛肉汉堡,面包松软,外层烤到脆脆地,但又唔会刮伤个嘴。汉堡包要擘大个口连埋个涵一齐咬先最正,但有d食店烤到个包嘅外层硬得济,试过整损个嘴,所以猪觉得呢个包真系加左分。而牛肉汉堡入口充满肉汁,一㩒落去啲肉汁就慢慢咇出黎。配埋新鲜嘅番茄生菜,非常之夹。仲有𠮶块大芝士加入大蘑菇,阵阵嘅大蘑菇香味,口感丰富起黎之余,味道嘅层
呀猪妈嘅rose tea,味道甘甜,散发著淡淡玫瑰幽香。
特大烤菇牛肉汉堡,面包松软,外层烤到脆脆地,但又唔会刮伤个嘴。汉堡包要擘大个口连埋个涵一齐咬先最正,但有d食店烤到个包嘅外层硬得济,试过整损个嘴,所以猪觉得呢个包真系加左分。而牛肉汉堡入口充满肉汁,一㩒落去啲肉汁就慢慢咇出黎。配埋新鲜嘅番茄生菜,非常之夹。仲有𠮶块大芝士加入大蘑菇,阵阵嘅大蘑菇香味,口感丰富起黎之余,味道嘅层次亦有所提升,美味无穷。仲有薯格,猪比较钟意食,感觉冇咁漏。呢个薯格盐唔会太多,食落唔会话太咸,亦唔需要点茄汁,都觉得好好食。而且炸到脆卜卜,但又保存到薯格内里嘅软度,好好食。
呢个Wolf Den All Day 入面有黑松露炒蛋、烟肉火腿、法兰克福肠、茄汁豆、薯格、烤蕃茄、炒杂菌、牛油多士,唔算系好大份嘅全日早餐,不过份量都足够两个人食。多士、薯格放左一阵之后都仍然保持脆身。黑松露炒蛋好香滑,食到好香嘅黑松露味,味道几好,整份早餐都唔错。
即叫即炸嘅炸鱼,所以都要d时间等一等,鱼好厚肉,冇雪藏味。而个炸粉调较得唔错,都唔会太厚身。炸得够香脆,都唔太油腻,再配合他他酱,几好食,不过猪觉得有少少咸,但老公话唔太觉,唔通猪热气?哈哈🤣🤣
其实d野食都唔错,所以都好多人黎食,不过真系麻麻地好坐,有d迫🙄