2022-05-24
立食系日本流行饮食文化,喺香港第一次企喺度食寿司🍣就应该系尖沙咀嘅 立鮨。放工经过荃湾路德围,竟然俾我见到有座位的 立鮨 ,唔使谂即刻排队等位 ,满足一下食寿司的欲望。店舖虽小,环境卫生,抗疫功夫做得足够,几位师傅团团转,好似去咗筑地食寿司咁嘅感觉。店长推介黑板上会写低店长每日嘅推介,不时不食,当然要试吓时令嘅海鲜寿司啦!赖尿虾配蟹膏樱花虾寿司 $25原只赖尿虾鲜甜美味、一点点的蟹膏已经可以提升鲜味不少了,加上松脆樱花虾的口感,味道层次够晒丰富。期间限定萤光鱿鱼军舰 $38萤光鱿鱼好爽口,份量多得惊人, 配搭的酱汁好 match , 鲜甜爽口又弹牙,佐酒一流!伊佐木寿司 $28伊佐木新鲜鱼刺身,肉质细致,鲜味十足,加上淡淡的海水味,果然系推介之一!火炙大吞拿鱼腩海苔寿司 $50大吞拿鱼腩入口即溶,火炙的油甘香气充斥着整个口腔,甘香可口,肥美的口感回味到不得了!手握寿司性价比高,我叫咗啲价钱 $12- $22 的手握寿司,即叫即制作,赤醋日本寿司饭,品质都好高。本鲔赤身寿司:我最爱的本鲔赤身,一口的鲜甜肥美感令人著迷。粒贝寿司:口感爽弹,好好食。北海道带子寿司:带子肥大肉厚,味道够鲜甜。
店长推介
赖尿虾配蟹膏樱花虾寿司 $25
期间限定
萤光鱿鱼军舰 $38
伊佐木寿司 $28
火炙大吞拿鱼腩海苔寿司 $50
手握寿司
本鲔赤身寿司:我最爱的本鲔赤身,一口的鲜甜肥美感令人著迷。
粒贝寿司:口感爽弹,好好食。
北海道带子寿司:带子肥大肉厚,味道够鲜甜。
北寄贝寿司:好有口感,好食。
海鲜蒸蛋 $38
热辣辣好新鲜,一次过品尝到蟹柳、虾🦐同埋鱼肉,蒸蛋入口好滑,因为即叫即蒸,所以要预早10分钟叫呢!
烧冬菇串 $ 18
烧芦笥串 $ 18
寿司之外仲有串烧,师傅好俾心机咁慢慢烧,好香好爽口,烧得恰到好处,食得出日本菜的精神。
店员同师傅们都好有礼貌,服务态度一流,坐吧枱食手握寿司都有食 omakase 嘅感觉,有得坐几舒服,手冲绿茶更加系甘香怡神,绝对值得下次再来!