2020-12-23
而家出街食个小菜都要七、八十蚊,作为一个废青就觉得贵,竟然有一间餐厅嘅午市即炒小菜套餐卖 38 蚊!! 最令我感动嘅系佢嘅食物质数系完全超出左佢嘅价钱,日日食都唔会怕唔健康。每个套餐都会跟一个足料例汤、饮品同白饭。一坐低侍应就会送上日日唔同嘅例汤,师傅会用当日嘅新鲜食材去煲汤。而饮品方面一定要试吓佢嘅自家制菊花茶,好清甜好香菊花味,出面好少见。午市晚市嘅菜式同价钱都会有少少唔同,有兴趣嘅朋友可以上佢咃嘅 社交平台 到睇每日最新嘅 menu。(午市)🐷川味麻婆豆腐饭 $38一啖入口就感觉到麻香味,但冇覆盖咗豆腐本身的豆香,同豆瓣酱相辅相成,绝唔会好似市面常见川菜店般的重手调味。而豆腐好滑,再捞埋已经炒香咗嘅肉碎一齐食就开胃十足,非常惹味!!🐷香葱菜脯肉碎煎蛋饭 $38菜脯煎蛋好多地方都有得食,但系我食到个啲通常都系菜脯味遮哂蛋嘅香味,搞到成碟𩠌偏甜咗,而哩间嘅菜脯煎蛋就无哩个问题,一来佢菜脯唔会偏甜,配埋蛋一齐煎,食落有爽脆感之余唔会盖过佢本身嘅蛋味,再加埋肉碎一齐煎,就可以一啖同时食到爽脆嘅口感、肉香味同蛋嘅香味。佢一份都有3 4块煎蛋,非常抵食!!!🐷豉汁蒸鲩鱼 $63鱼肉选材好新
(午市)
🐷川味麻婆豆腐饭 $38
🐷香葱菜脯肉碎煎蛋饭 $38
🐷豉汁蒸鲩鱼 $63
鱼肉选材好新鲜,亦没有一般茶记蒸鱼既泥腥味,肉质滑得嚟蒸得啱啱好。加咗豆豉、蒜茸同辣椒佐味一齐蒸,温和得黎亦带出鱼肉的鲜,味道更加有层次,完全体现到勤记家常菜一贯温和调味的作风。
🐷蒜茸椰菜花炒肉片饭 $38
一上枱就闻到好香!!! 净系即叫即炒已经价回票价,需要等一等都无所谓。肉片同菜花吸收左好香蒜茸味,钟意食蒜头嘅朋友(包括我)一定会非常钟意! 椰菜花又甜又爽脆,好清新好好食! 肉片好嫩,调味亦啱啱好。值得一赞嘅系师傅嘅炒功都非常好,好有镬气!!