2023-12-13
真平民抵食小店🔥!之前去过佐敦分店,早几日趁天气凉啲同朋友去石硖尾总店宵夜,几有大排档feel小店做学生哥同街坊生意外卖为主,亦有唔少区外人慕名而嚟食宵夜图9-10餐牌全日同价,夜晚大多数饭类都系$39-$42,包埋热饮冻饮加$3多饭多𩠌大大碗,男仔都一定够饱肚,大食人士想添饭都系免费,名符其实嘅平民饭堂🤪!除咗主打大碗饭同各款香炸小食,仲有多款麻辣凉拌小食、暖笠笠汤饭等镇店招牌四宝(避风塘、葱油、椒盐、辣椒酱) 全部都系自家制🌟-👍🏻避风塘猪扒饭(包嘢饮) $39铺满大量自家炒制避风塘脆脆,加上招牌葱油、秘制辣粉、椒盐咸咸辣辣,香浓蒜香味,超级惹味,忍唔住捞饭食晒啲炸蒜🤣猪扒连骨但碎上方便食,沾满避风塘香口入味,不过瘦咗啲同炸得比较干- 👍🏻葱油鸡扒饭(包嘢饮) $39私心好钟意食呢度啲葱油,葱粒爽脆,葱香味浓,唔会有葱嘅草青味或辛辣感亦唔会太咸太油腻,加上少少甜豉油捞饭一流,真系招牌🤤鸡扒味道正常,肉质就唔算好滑,胜在大块厚肉皮脆-👍🏻沙嗲牛肉饭(包嘢饮) $39石硖尾总店先有,牛肉份量多,沙嗲酱浓稠有花生味,但味道咸咗啲个人觉得捞丁应该仲夹,仲要平啲$30咋-👍🏻驰名手撕鸡饭(包
👍🏻避风塘猪扒饭(包嘢饮) $39
铺满大量自家炒制避风塘脆脆,加上招牌葱油、秘制辣粉、椒盐
咸咸辣辣,香浓蒜香味,超级惹味,忍唔住捞饭食晒啲炸蒜🤣
👍🏻葱油鸡扒饭(包嘢饮) $39
亦唔会太咸太油腻,加上少少甜豉油捞饭一流,真系招牌🤤
鸡扒味道正常,肉质就唔算好滑,胜在大块厚肉皮脆
👍🏻沙嗲牛肉饭(包嘢饮) $39
个人觉得捞丁应该仲夹,仲要平啲$30咋
👍🏻驰名手撕鸡饭(包嘢饮) $39
手撕鸡肉质正常,麻辣比较温和,本身已有少少椒盐底味几入味,混咗芽菜、红萝卜丝同招牌葱油,整体唔会太油腻,捞饭一流
👍🏻生炸鸡髀 $23
招牌之一!即叫即炸,落单后大概等10分钟,大大只非常脆口,皮脆肉嫩,一咬开超多肉汁涌出🤤
鸡髀本身腌得入味又唔会有雪味,推荐要嗌辣,秘制辣粉麻麻辣辣惹味好多
👍🏻避风塘鱿鱼须 $28 & 金蒜豆腐 $20
鱿鱼须鱿鱼味好香,金黄酥脆够晒香口
唔算好厚肉,但份量好多,呢个价抵食
金蒜豆腐同样有大量避风塘,味道就正常发挥,主要食避风塘脆脆😈
小店由老板娘珍姐一脚踢,珍姐非常热情好nice,好似妈妈咁惊我地食唔饱,又惊我地坐外面吹风冻亲,好有人情味好有心😌
整体走平价路线,环境就唔好期望太多,堂食系门口打开折枱
味道唔算好惊艳但唔差,食物胜在大件夹抵食,CP值高
味道:7/10
性价比:9/10