[太古城]即叫即焗手工面包意大利餐厅上网无意中睇到这间前米芝莲餐厅,装修具有意大利风格,餐厅内家俱同装饰比较有线条感,梳化椅由啡色皮革配上深浅色格仔,再配上红砖墙,特别有欧洲风格🥰。灯光方面都比较有情调。留意到,有好多食客有带小朋友,可能座位舒适阔落。☁️lunch set $248 (两道菜)/$288(三道菜)头盘,主菜,甜品,三拣二 or 全拣我地叫左2个set ☁️手工餐包热辣辣软熟面包,真系好好食🥰。有烟韧嘅感觉,少少𡁻口,绝对唔系法包的硬同香脆的口感,配上橄榄油同醋一齐食。prefect ‼️😍餐包是可以免费再添🆓,但要等的,侍应表示因为面包系新鲜由手工做同焗,所以需时。☁️大虾,牛油果沙律,柠檬橄榄油大虾好新鲜,好弹牙🤩,配上清新柠檬橄榄油,又可以中和左牛油果嘅腻腻感觉,唔错👍🏻☁️自选双拼组合薄饼(7吋)🍕我地拣左Norcina+Prosciutto and Formaggi☁️Norcina有自家制猪肉肠,蘑菇,水牛芝士味道方面有惊喜,菇味超香,系超香‼️香气扑鼻,每一啖,都有浓烈嘅茹香同肉肠味道,Pizza饼底应该都系手工做,有𡁻口,都唔错。我好钟意❤️☁️Prosciutto an
[太古城]即叫即焗手工面包意大利餐厅

头盘,主菜,甜品,三拣二 or 全拣

我地叫左2个set

☁️手工餐包

☁️大虾,牛油果沙律,柠檬橄榄油

☁️自选双拼组合薄饼(7吋)🍕

☁️Norcina
有自家制猪肉肠,蘑菇,水牛芝士

☁️Prosciutto and Formaggi
24个月风干巴马火腿,水牛芝士,蓝芝士,软芝士
相比之下,24个月的巴马火腿,就失色好多,普通pizza 咁。蓝芝士味道都浓郁的。但如果蓝芝士爱好者,又可能会觉得唔够。

☁️香煎盲曹鱼,菠菜,意大利青瓜,忌廉汁
Barramundi 好食,鱼肉嫩滑多汁,鱼皮金黄香脆,有外脆内软的感觉☺️。配上菠菜青瓜忌廉汁,口感再丰富啲,再creamy 同香滑啲。💯

☁️苹果焦糖炖蛋,肉桂雪榚
有啲失望,因为焦糖部份得好少,我期望系整个炖蛋面层都铺满簿簿香脆的焦糖🥲。而且肉桂雪糕有啲太甜,但肉桂味好香的

🅿️泊车资讯
星期六 、日及公众假期
太古城中心停车埸
即日单次消费HK$200 或以上或2张同日MOViE MOViE Cityplaza戏票票尾
有免费泊车3 小时🆓

☁️食物质素ok,分量好足够
☁️服务态度好好
☁️可以OpenRice book 位,方便
☁️有泊车优惠

整体
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
环境:🌕🌕🌕🌗🌑
地区:#arfan_foodie_太古城
类别:#arfan_foodie_小圈子聚会 #arfan_foodie_大圈子聚 #arfan_foodie_couple

——————
CIAK - All Day Italian (太古城中心) (太古)
太古太古城道18号太古城中心2楼265号舖

CIAK - In The Kitchen (中环)
中环皇后大道中15号置地广场中庭3楼327-333号舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐厅 #香港美食指南 #香港美食日记 #香港美食推介 #食好西 #相机食先 #太古城美食 #hongkong # #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚会 #arfan_foodie_大圈子聚会
#arfan_foodie_couple
#arfan_foodie_太古城