2022-02-24 449 浏览
呢次黎到湾仔,经朋友推介下黎食pizza。原来呢间餐厅曾成为New York Times The City’s Best Pizzas,餐厅主打拿坡里薄饼,并且用到特制嘅Stefano Ferrara Oven 以近乎460度高温烤制而成。

所以黎到就当然要试下佢既pizza拉,店内有11款pizza,由于听闻佢既肉丸都系出名既,但因为食唔到咁多野既关系,所以就点左一个有肉丸topping既pizza Polpette。Polpette $208
基本上等10分钟就有得食,pizza系以蕃茄酱打底,然后加入切成块状的肉丸,芝士及罗勒叶的,芝士嘅份量比得毫不吝啬,钟意食芝士既我见到都已经充满食欲,肉丸味道不错,感觉像是本身有用调味料腌制过的,而表面洒上嘅罗勒叶,就为Pizza增加了草本既香味,而我最欣赏的是pizza的薄饼皮,因为烤出来嘅质感好软熟,好像在吃软面包的感觉,带点烟韧感。本身仲想食甜品Tiramisu,可惜可能因为太晚过来了,所以已经售罄,唯有下次有机会再试啦。总括而言,这里的Pizza嘅味道同质感都不错,而且由于烤焗Pizza的过程是公开的,在餐厅里的食客都能够看着烤焗过

Polpette $208

总括而言,这里的Pizza嘅味道同质感都不错,
而且由于烤焗Pizza的过程是公开的,在餐厅里的食客都能够看着烤焗过程,所以体验也几有新意的,大家不妨来试一试。

Polpette
2021-12-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
Polpette