2016-07-24 379 浏览
即食手卷食手卷最紧要系乜嘢,可能有人话系温度,有人话系饭嘅品种,又有人话系送嘅份量多与少。而我觉得最重要嘅系紫菜嘅脆度,热辣辣的饭外面包住紫菜,一定要系脆卜卜先好食的,如果淋哂的话咬落去会好韧唔好食,而且紫菜𠮶阵香味都会无左,会变左d湿淋的味道。点样先可以喺块紫菜仲脆嘅时候就食到?秘诀一定系快,即包即食,入面d饭暖笠笠之余,外面仲脆就好正。好多外面的日式餐厅都做唔到呢样,毕竟系因为程序好多,又落单又要整又要送到你张枱,到你食到嘅时候,无十分钟都八分钟,想热食都难。葵芳广场一向都有一家呢种即食手卷,一向都人来人往,好好生意,近呢一年开左呢间问卷,都系同一种形式,都一样人来人往。今次就试左呢间,叫左两条三文鱼腩手卷,又几足料㖞,条三文鱼好厚身下,仲要差不多成条手卷都有三文鱼,再加埋d青瓜丝,先至21蚊一条,物超所值。加州太卷--一条有6卷(未记得影相已经喺甘落酱),有青瓜,蟹柳,蟹子等等,味道唔算太特别,正常味道。我觉得呢间最特别之处系可以落好多种唔同味道嘅酱,有成10款左右比你自己落,好中意酱汁嘅我就最好,可以食下一啖呢个味,一啖𠮶个味,丰富得很。
即食手卷