2016-08-17 5517 浏览
因为机缘之下认识咗店主,同佢倾饮食、做菜、整甜品都好啱咀形,所以,佢久唔久出咗新产品都会话声我知,遇正啱心水嘅出品都会过嚟支持吓,俾俾个人愚见。其实,店内已有卖好几款甜点,如心太软、窝夫,听佢讲想专攻多少少蛋糕类甜点,最近就新出咗几款卷蛋 ,所以,同亲友过嚟试试。本应嚟净食甜点当下午茶都喺唔错嘅安排,不过,索性早少少,加点轻食当正餐。近门口位设置两组蓝色丝绒大梳化位,喺迤住饮嘢、倾偈嘅最佳位置,又可以细看街上百态。不过,食嘢就有少少唔太就手,所以,我就钟意坐餐枱位。一派轻松咖啡室格局,让人感觉悠闲。讲到啲餐枱位,最理想喺最入面𠮶一排,因为,相对少人来人往,骚扰都变得少啲。翻一翻餐牌,印象比以前多嘢咗,小食、沙律、全日早餐、汉堡、特色面包、肉类、意粉、意大利饭、窝夫、甜品及各款饮品,故此,都影出嚟俾大家有个参考。就连平时晌韩式炸鸡店一定见到嘅Somersby特饮,竟然晌度都揾到。 蜂蜜牛油果香蕉奇异果特饮 $52 入口感觉几甜润清新,咁多款生果,就肯定够晒健康,味道上,以香蕉味较为特出。打得好绵滑,唔会饮到半粒碎冰,可能加入牛油果关系,又配上香蕉,与其叫沙冰,其实饮落口感真喺有啲
,所以,同亲友过嚟试试。
蜂蜜牛油果香蕉奇异果特饮 $52

入口感觉几甜润清新,咁多款生果,就肯定够晒健康,味道上,以香蕉味较为特出。打得好绵滑,唔会饮到半粒碎冰,可能加入牛油果关系,又配上香蕉,与其叫沙冰,其实饮落口感真喺有啲似奶昔。
蜂蜜牛油果香蕉奇异果特饮
蓝莓乳酪沙冰 $43

虽然无亲身试,但亲友话唔错,蓝莓味好强,加入乳酪,带点酸酸爽爽,不过,沙冰面嘅忌廉虽然令卖相好睇好多,但可以唧番少啲感觉就无咁肥,心理上好过啲。
蓝莓乳酪沙冰
鲜奶咖啡 $33

依度啲鲜奶咖啡真喺唔使多讲多介绍,水准由卖相,到冲泡嘅技巧,以及入口嘅口感,都喺高质素嘅出品。
鲜奶咖啡
焗芝士烟肉大啡菇水煮蛋配薯条 $75

轻食点咗两款店方推介,先试试个大啡菇配水煮蛋,件大啡菇厚肉而充满菇汁,衬埋芝士同烟肉,令味道更香。不过,要挑剔少少,喺烟肉可以切得幼身啲,口感更好,水煮蛋亦有少少煮过火,蛋黄未有流心嘅效果,只喺仍有绵柔嘅状态。
泰式辣母生菜包 $92

估唔到晌度都有啲泰式嘢出现,不过,生菜用上长形嘅罗马生菜,先搽上泰式酸辣酱,再放上大量猪肉碎,入口非常惹味,生菜极为爽脆。个人嚟讲,觉得加多少少白菌碎落猪肉度,口感更有唔同层次。
泰式辣母生菜包
讲明有新嘅产品「卷蛋」推出,饭后甜点就梗要试啦,不过,新出嘅4款卷蛋,其中两款卖晒,所以,我哋又加多一件芝士蛋糕。
宇治抹茶卷蛋 $33

一身墨绿一睇就知喺宇治抹茶,佢哋所做嘅卷蛋有别平常晌连锁饼店见到𠮶啲,中间嘅忌廉馅心特别多,占满卷蛋嘅中心位。而卖相,件宇治抹茶卷蛋做得算唔错,面面仲加咗一层唧花及撒上抹茶粉,入口啲抹茶忌廉好幼滑,充满抹茶嘅甘味
,但喺抹茶蛋糕底就失望少少,入口较为干身。
宇治抹茶卷蛋
明治3.6牛乳卷蛋 $36

相反,件牛乳卷蛋卖相就差少少,以竹碳做嘅乳牛斑纹未够平滑,但味道几掂,牛乳蛋糕底做得软绵清香,中间嘅芝士忌廉馅浓郁且软滑,正!
明治3.6牛乳卷蛋
法式忌廉芝士蛋糕 $42

外观做得有水准,而做法有啲似纽约芝士饼,但喺就无用消化饼底,而喺直接原个芝士焗,所以,可以见到饼底跟芝士馅喺连埋一齐,而啲芝士馅极之香浓,挺实又唔会好死;面层嘅酸忌廉明显喺加咗柠檬汁,所以,嗒落酸香且带有清新嘅柠檬味,亦可以平衡吓芝士嘅浓味
法式忌廉芝士蛋糕
店家仲搞咗个晌FB嘅美食相片分享活动,每个月选出头、二、三奖,奖品喺现金券$300、$200、$100
,横掂都有影,就梗喺参加搏吓啦,望中咗$300免费食多餐
虽然,今次嘅目标喺试卷蛋,但两款轻食都唔错,不过,有啲瑕疵位,有改善空间。而新出品方面,对比两件卷蛋,发觉外型唔一致,即喺卷起馅心时嘅份量,以至收尾部份,以及海绵蛋糕嘅绵密同松软度,可见水准嘅稳定性可能喺较弱嘅一环。故此,相信再改善吓、调校吓,卷土重来嘅卷蛋一定做得更有水准