2023-06-15
平时收工,多数都约埋女友小熊系鹅颈桥底过海巴士站等,一齐返九龙,今日唔知咩事! 三条过海巴士站都排满人长长人龙! 再去 Apps 睇睇,三条过海巴士线都话延迟埋站,估计有交通意外发生啦!小熊提意,一系转坐地铁,一系去邻近食饭消磨吓时间,最后决定揾间餐厅坐底食 Dinner,因为好鬼热嘛! 登龙街就系对面,果到又多餐厅食巿又近,于是行去睇吓有咩心水,经过面尊,小熊话好耐无食过车仔面,于是推门入去帮衬.首先冷气足够! 爽YY!好钟意点车仔面果种感觉,好似食 Buffet 想食咩就填咩,但价钱平过食 Buffet,所以每次食车仔面最少点五款菜.我无咩选择困难症,点咗猪大肠紫菜五香牛腩蚝油冬菇鸡中翼炸鱼皮,想后先点午餐肉.小熊点美味斋萝卜咖哩牛栢叶咖哩鱿鱼贡丸同鸡中翼.点餐纸上居然有 "多葱" 可以选择,哩个选择简直难能可贵! 我同小熊都拣选米粉,米粉都有粗幼之分,我钟意食幼身,面尊嘅米粉尚算幼身,夹自己口味.猪大肠同蚝油冬菇出色,同样够冧够入味! 鸡中翼用D比较大只嘅货色,唔系KFC老麦果D偷工减料鸡仔级翼仔,不过如果鸡翼焗一焗 or 煎一煎相信更香口更惹味.炸鱼皮无入潮,够脆口.五香牛腩有
首先冷气足够! 爽YY!
小熊点美味斋萝卜咖哩牛栢叶咖哩鱿鱼贡丸同鸡中翼.
点餐纸上居然有 "多葱" 可以选择,哩个选择简直难能可贵!
炸鱼皮无入潮,够脆口.
五香牛腩有特式,唔系D一旧旧硬实实牛腩,口感松软又入味.
最后拣选午餐肉,原因系次次拣午餐肉,次次都系薄依依薄过日用装! 但吸水力就超强,收成十蚊八蚊! 好鬼无良! 所以总觉得唔抵! 相反今次面尊嘅午餐肉竟然系厚切! 第一次系车仔面档食到厚切午餐肉! 厚过夜用装! 有相有真相! 感动!
其实食到一半,门口已经开始有客等位拉龙,于是快快食完清个位出嚟,唔好阻人做生意.