2023-09-26 14 浏览
今日同朋友行街,见到呢一间叫做一方堂嘅日式居酒屋。睇睇吓俾佢啲食物吸引咗就胆粗粗上去试吓,估唔到都有惊喜啵。讲吓环境先,一入到嚟餐厅环境非常舒服,装潢非常有特色,静静哋地方又够大,环境很好。再嚟入重点讲一讲餐牌先,价钱普遍嚟讲同出面嘅居酒屋差不多,但嘢食嘅选择相对多少少,令我呢啲有选择困难症嘅人有少少烦恼。首先我哋叫咗一个刺身盛合($368),内容有吞拿鱼,甜虾,帆立贝,赤背,海胆同埋两款唔知道咩嘅鱼刺身。呢一个盛合嘅刺身都非常之新鲜,吞拿鱼好厚身口感一流,甜虾同帆立贝非常鲜甜。海胆系令我最印象深刻嘅一款,色香味俱全,鲜味同甜味都好出。呢一盘刺身点埋豉油简直系yi之棒!唯一可以改善嘅地方就系Wasabi唔太辣。再嚟叫咗一个炸芝士波波。炸芝士波波比起出面嘅大粒啲,一啖咬落去啲芝士爆晒出嚟非常好食。跟住因为本人偏爱鳗鱼,叫咗两件鳗鱼寿司。鳗鱼非常之后厚身,寿司饭亦都有落心思调味好足。一啖放入口非常之满足又好食。跟住见到个餐牌有个切片和牛有几得意,所以叫嚟试吓先。上枱时,佢将牛扒切到一条条形状,虽然口感冇咁足,但系胜在入口即溶。调味方面都做得好好,再配上牛扒酱汁,简直系食过返寻味呀。见未够饱

见未够饱,再叫多一串鸡翼同羊架。鸡翼就正正常常出面水准,但系非常Juicy。估唔到个特别位系个羊架,如果你钟意食羊嘅话一定非常之爱呢一个羊架。一咬落去非常之「苏」又爆晒汁,绝对称得上系一个出色嘅羊架。咬完一啖之后,𠮶一浸苏味不断喺口入边会回传,苏得嚟又唔会难入口非常之正!

最后叫咗两串鸡串串烧,都系唔差过出面嘅水准正常发挥。

最后,好好彩冇意间发现咗呢一间小店,完全冇失望,仲有少少惊喜添。价钱方面属于中位,但食物绝对水准之上。希望有时间可以过嚟食多次啦!

人均消费$250左右
Janna 翻挞指数:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢