喺尖东番工,平时会同饭脚行过去厚福街果头食饭,每日都会见到光荣冰室门外有长长嘅人龙等堂食。我每星期都至少食一次光荣,因为我特别钟爱光荣嘅叉烧滑蛋/三眼仔叉烧饭。 今日又黎到光荣,先介绍下光荣嘅装修,墙身喺简约冰室装修。从前嘅光荣,所有阶砖都会被客人色彩缤纷嘅memo贴上鼓励香港人嘅语句。现在嘅光荣就再冇办法容下呢啲语句啦。楼面方面,次次都系老板娘带住几个年青人,几个年青人次次都唔同,可能因为次次午餐时间都做唔切「冧档」。餐牌基本上次次一样 :1. 葱油鸡扒饭2. 梅菜扣肉饭3. 蕃茄炒蛋饭4. 叉烧滑蛋饭5. 咖哩牛腩饭6. 粟米肉粒饭 长情嘅我梗系次次叫番一样=========================叉烧滑蛋饭(配热/冻饮)$48 炒蛋每一次嘅品质都有保证,滑蛋够嫩绝对唔会过熟。叉烧比较瘦,我就系钟情「瘦叉」!虽然瘦但唔会硬,而且淋身,好食!最重要系光荣嘅豉油汁,咸甜比例调教得岩岩好,既带出叉烧嘅甜味,又带出蛋嘅香味,一绝! 长期午市「冧档」,虽然会令等位时间/等食物长左,落错单,但系我依然会每星期帮衬香港人嘅冰室,光荣!光荣冰室📍尖沙咀厚福街5-6号地下6号舖

1. 葱油鸡扒饭
2. 梅菜扣肉饭