2021-08-03
可能因为冇得去日本啦同埋食拉面可以简简单单,一人一碗面再加份饺子已经好够。平时响屋企食饭成枱都系𩠌都未必系我想食,有阵时简简单单反而仲好。今日朋友拣咗地方食饭,咁我就喺呢个地方拣咗呢一间拉面试吓,横掂佢又钟意食拉面。又一城好多嘢食㗎,所以如果唔收窄范围,我谂有排我谂。呢间听过个名不过一直冇机会试,讲真金色不如妇我都唔知点解。不过唔理咁多,见佢企企理理又唔使点等就入左去。好快就拣咗我嘅贝汁酱油拉面,朋友叫咗白汤拉面再加一份饺子🥟share。当然梗系要加一人半只温泉蛋啦。面条粗幼冇得拣,虽然唔系我最prefer 既「一兰」粗幼度,不过都可以接受(未至于变咗粗面)我系想讲吓佢个汤底,好大片油响面,又有啲似食黑蒜出前一丁那个包酱浮左响面头,似乎油腻咗啲㖞😵💫虽然佢咁样可以保持面嘅热度,不过⋯⋯⋯其中有一片肉(三层肉)好有肥腻感,但系我又唔好意思夹比我朋友食咗佢,(换转以前同男朋友食一定夹咗比佢啦)所以唯有瞇埋眼123吞咗落肚,当然我相信如果钟意食肥嘅朋友会觉得佢入口即溶嘅⋯~~😅饺子佢话系自家制嘅我都觉得系嘅。唔觉唔觉仲食得多过我朋友(男友人)
白豚骨拉面
贝汁酱油拉面