2020-07-14
平时带小妹出城多, 今次就等西贡小妹带我入西贡揾食~😂😂 佢最近成日loop Dear Jane嘅一首歌「2084」, 「愿我可花足一生和你甜蜜 再走到一百岁那志庆场合…… 愿你可不管出生在哪年份 每一生都会有个完美名份……」☺️️, 而呢个亦正正系小妹带我黎呢间新间嘅素食餐厅「2084」打卡嘅原因~ 餐厅开扬设计,装潢带异国风味, 坐outdoor,望住街景饮杯嘢都觉得特别chill, 唔怪得咁多外国人帮衬啦!😎 黎得咁chill嘅地方梗系要饮返两杯, 不得不提嘅系,在西贡饮酒真系好平! 开支酒都只系$150起~ 第一次饮呢款 Strawberry Ale($70) 味道真系好士多啤梨🍓架! 仲劲似一只士多啤梨果酱嘅味, 士多啤梨控不可错过! 除咗menu list嘅draft beer 之外, 仲有其他secret menu,可以叫店员介绍下~😏 餐厅主打素食,菜式大多数都融合多种亚洲元素。 🌟推荐❗️北京填菌 Peking Tacos($75) 顾名思义就系参照北京填鸭嘅素菜式啦!😏 店家事先用自家卤汁将蚝菇卤至完全入味,
今次就等西贡小妹带我入西贡揾食~😂😂
「愿我可花足一生和你甜蜜
再走到一百岁那志庆场合……
愿你可不管出生在哪年份
每一生都会有个完美名份……」☺️️,
餐厅开扬设计,装潢带异国风味,
坐outdoor,望住街景饮杯嘢都觉得特别chill,
唔怪得咁多外国人帮衬啦!😎
黎得咁chill嘅地方梗系要饮返两杯,
不得不提嘅系,在西贡饮酒真系好平!
开支酒都只系$150起~
第一次饮呢款 Strawberry Ale($70)
味道真系好士多啤梨🍓架!
仲劲似一只士多啤梨果酱嘅味,
士多啤梨控不可错过!
除咗menu list嘅draft beer 之外,
仲有其他secret menu,可以叫店员介绍下~😏
餐厅主打素食,菜式大多数都融合多种亚洲元素。
🌟推荐❗️北京填菌 Peking Tacos($75)
顾名思义就系参照北京填鸭嘅素菜式啦!😏
店家事先用自家卤汁将蚝菇卤至完全入味,
蚝菇即叫即炸,炸至酥炸口感,
真系好似北京填鸭一丝丝嘅肉质口感,
配上青瓜、青葱和海鲜酱,味道几何乱真~☺️
听店员介绍,order左餐厅嘅招牌菜「Momos」($75),
原来系尼泊尔饺子,味道好特别,真系第一次试!
饺子皮厚薄适中,
馅料用左Beyond Beef素肉碎、香菜、椰菜和萝卜等,全部都系好有咬口嘅配料,
酱汁由印度香料、洋葱、小豆蔻和番茄酱等调配而成,
味道好异国风情,几惹味!
绝对值得一试!😋 🌟推荐❗️
Rajistani Sausage($110)
Beyond Sausage香肠口感似到十足十,
咖喱汁质地较轻身,但味道几香口惹味,送饭一流!
对于食开辣嘅小编黎讲近乎唔辣,如果可以有得拣再辣啲就好。