2022-01-26
素食餐厅越开越多,基本上每区都数到几间,但想试啲创新特别又好味既素食,不妨可以去深水埗福华街试下呢间成日都好多人排队既素年。午餐时间大概一点去到素年,好彩入到最后一张二人枱,后面既人就已经要排队。环境方面,餐厅主色调系灰、白同木色系,坐系入面感觉都几舒服,枱细细但都够摆。睇返午餐menu都好多款式同好特别,除左好多OL钟意叫既日式定食,仲有沙律、意粉、意大利饭等等,其中最捉住我眼球既就系腐乳意大利粉同不可能汉堡包🍔饮品方面,跟餐有热玄米茶同冻伯爵茶,想试咖啡或者其他饮品就加$24-$36。落完order就可以慢慢等惊喜到。第一样惊喜既系食物同饮品既分量,无论系意大利粉定蕃薯条既份量都好大,如果唔想食太多记得要叫通知店员!第二样惊喜系佢既味道,先讲腐乳意大利粉,原本惊佢太咸太重口味难入口,但一食就发觉其实系好creamy同白汁好夹,食落好似芝士甘,配料有茄子、豆干、菠菜同火箭菜,食多啲都唔觉腻。另一个主菜就系不可能汉堡包,impossible meat煎出黎既口感加纯素车打芝士同烘得啱啱好脆身既面包入口既口感好丰富,不过佢嘅洋葱比较生有少少辣,配菜系蕃薯条,同薯条既绵密比,蕃薯条入口甜甜
第二样惊喜系佢既味道,先讲腐乳意大利粉,原本惊佢太咸太重口味难入口,但一食就发觉其实系好creamy同白汁好夹,食落好似芝士甘,配料有茄子、豆干、菠菜同火箭菜,食多啲都唔觉腻。另一个主菜就系不可能汉堡包,impossible meat煎出黎既口感加纯素车打芝士同烘得啱啱好脆身既面包入口既口感好丰富,不过佢嘅洋葱比较生有少少辣,配菜系蕃薯条,同薯条既绵密比,蕃薯条入口甜甜地有咬口,因为佢既纤维、维他命C、钙同糖含量都较高,可以作为一个稍健康嘅选择。
另外仲有特别既芫茜意粉同咖哩吉列猪扒,同埋好多好靓既燕麦奶特饮,一于下次再试!