2022-06-09
又系中环揾食艰难系列。今朝俾个早餐价格调整搞到心情低落之余,更觉得自己系个死穷鬼。虽然落紧雨都把心一横行远少少,食平少少。开源艰难,我唯有节流😮💨决定少d,应该悭到钱。去到中环街市,就系妈咪鸡蛋仔la, 买个原味格仔饼,只是$23. 不过,职员话叫杯果茶,都系加多$13, 而家每星期都做咁唔同的饮品加购优惠。见食平咗,佢又咁落力推介,结果最后个午餐用咗$36, 叫咗个夏日Chill Drink套餐combo, 包原味格仔饼同蜜桃茶。个格仔饼唔系走脆的路线,唔知会唔会攞到返办公室淋咗。不过佢是厚厚的,口感好软熟,仲要有落足花生酱,砂糖,练奶同牛油,系传统港式格仔饼。睇返妈咪鸡蛋仔个网站,原来佢系连续五年获选米芝莲2016-2020, 香港街头小食推介。下次要试下鸡蛋仔。价钱:$36 (格仔饼加果茶)食物:正常味道 (软熟厚身,够多酱)服务:唔使排队俾钱(快 )环境 : N/A (外卖)
价钱:$36 (格仔饼加果茶)
食物:正常味道 (软熟厚身,够多酱)
服务:唔使排队俾钱(快 )
环境 : N/A (外卖)