2018-05-22
有位湾仔街坊推介这间泰菜。今日一试,想不到,「图文不符」但却有惊喜。点解话「图文不符」呢?举个例我嗌左最爱的芒果糯米饭,Menu是咁的,实物是咁的,香芒椰汁糯米饭($78)上台一刻,忍不住哗一声「咁靓既?!」心心眼。芒果一片片厚薄一致,展现了刀功,香甜味美。配上黑白糯米和椰汁,又系一个perfect match!黑糯米保留咬口而白糯米则较绵滑,份量系刚刚好配得到,芒果好糯米不多不少一同吃完,真系冇得输。乱入讲咗甜品,讲返环境先,位于石水渠街一幢不起眼的大厦一楼。一楼入口处有神像,所以我就不影相了。装修都比较平实,以卡位为主。店员目测都是泰国人居多,笑容亲切。讲返食物先。泰式炒金边粉($108)另一个上台有惊喜既系呢个金边粉。不得不说,金边粉要炒得出色并不容易。尤其不能太干太湿,否则就不好吃了。呢度既金边粉响呢个层面就做得不错,镬气未算劲,但湿度刚刚好,而且蕃茄香突出,更多一样是佢个蛋!留意到呢度其实有唔少奄列等既蛋类菜式,而呢道金边粉亦揉合了蛋既质感香味,夹住一齐食,特别加分!另一道我推介的是这里的冬荫功,大虾冬荫功-Regular($98)你话系咪好特别?唔系!但系好正宗足料。南姜、
今日一试,想不到,「图文不符」但却有惊喜。
点解话「图文不符」呢?
举个例我嗌左最爱的芒果糯米饭,
Menu是咁的,
实物是咁的,
香芒椰汁糯米饭
香芒椰汁糯米饭($78)
上台一刻,忍不住哗一声
「咁靓既?!」心心眼。
一楼入口处有神像,所以我就不影相了。
讲返食物先。
泰式炒金边粉($108)
泰式炒金边粉
另一道我推介的是这里的冬荫功,
大虾冬荫功-Regular($98)
大虾冬荫功
你话系咪好特别?唔系!但系好正宗足料。南姜、香茅、柠叶香味融合,质感不稀不稠,饮落有虾鲜味同香科既惹味。
味道偏辣,但是忍唔住一饮再饮。我比较欣赏的是它用的虾是比较新鲜的,放入汤后依然弹牙,Regular size的份量2-3个人饮啱啱好。
「食鸡」为命的我挣扎咗好耐,究竟食边款鸡好。
最后拣了最清淡口味的
泰式无骨海南鸡(半只)($98)
啖啖肉的嫩滑鸡肉配上泰式青柠酸辣酱,酱汁轻微偏辣,鸡的皮肉不分离,肉质饱满,
最重要系:食鸡有鸡味!
亦都唔油腻,我食到停唔到口,
(虽然我食乜都停唔到口…)
脆肉炒泰国椰菜苗($73)
脆肉其实就是烧肉,椰菜苗加了炸蒜和几片红萝卜一齐炒。
镬气足,菜仍然鲜绿,菜叶亦不算太油腻,
入口爽脆,我自己觉得菜框略梗些,但味道都是好的。
甜品拼盘($60)
甜品拼盘
甜品拼盘包括椰汁千层糕、椰汁大菜糕和椰汁西米糕。
对于大爱椰汁的我来说是一大满足。
但想不到最有惊喜的竟是椰汁千层糕。
制作成玫瑰花型,上台一刻是暖热的,刚刚蒸起的感觉。
微微的黏劲,带有淡淡的斑兰味,
这是我食过最好食的椰汁千层糕!
食咗咁多浓味食物,
最后当然唔少得叫返个椰青($35)
清甜刮得出肉,很好。
饮完神清气爽。
后记
感觉自从囍帖街改建之后,湾仔多咗好多贵夹唔饱的餐厅。
然而,这间「尝泰」响呢区黎讲相当亲民,
食物系俾到我惊喜的,以一间望落咁平民街坊的餐厅,
水准好、味道正宗之外,卖相都竟然开始呃得下人(笑)
尤其甜品质素很好,又靓又好食。
唔讲以为去左咩贵价餐厅食。
我忍唔住问老细:系咪见到我影相先特登整靓d?
佢话系餐厅改变紧路线。
的确,香港弹丸之地,小店求存不易。
但愿改变之余,「亲民」这一点不要变。